Γαλατόπιτα – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη γέμιση

  • 1,2 λίτρα γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
    • Για τα φύλλα κρούστας

    • 5 φύλλα κρούστας
    • 100 γρ. αμύγδαλο πούδρα
    • 2 κ.σ. ζάχαρη
    • 1 κ.γ. κακάο
    • 1/2 κ.γ. κανέλα
    • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο

 

    • Για την επιφάνεια

    • 1 αυγό
    • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 κ.σ. νερό
    • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Ζεσταίνω το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό, προσθέτω το σιμιγδάλι βροχηδόν, ανακατεύω και μόλις αρχίζει να δένει το κατεβάζω από τη φωτιά. Ανακατεύω σ’ ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και ξεκινάω να ρίχνω κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στο μπολ. Ανακατεύω συνεχώς και μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, ρίχνω όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, τη βάζω σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνω την κρέμα να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να ενωθεί με την κρέμα. Βουτυρώνω ένα ταψί με διάμετρο 28×20. Στρώνω στη βάση 1 φύλλο κρούστας, το βουτυρώνω και πασπαλίζω λίγο από το μείγμα ζάχαρη-κανέλα-κακάο. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Αδειάζω τη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα. Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και βουτυρώνω επιφανειακά. Προαιρετικά χτυπάω ένα αυγό, με μία κουταλιά της σούπας νερό και μία κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το απλώνω στην επιφάνεια της γαλατόπιτας. Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο Franke, στους 1800C, για 50 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη