Food waste: Τι να κάνω τα κοτσάνια και τις φλούδες των λαχανικών που συνήθως πετάω στα σκουπίδια;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ας δούμε τις 5 πιο συνηθισμένες περιπτώσεις…

Για κάποια λαχανικά έχουμε εγκαταστημένες στον εγκέφαλό μας κάποιες αρχές που εντελώς λανθασμένα λένε: Κρατάμε τις φουντίτσες από μπρόκολα και κουνουπίδια και πετάμε τα κοτσάνια. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα των φρέσκων μυρωδικών σε φαγητά και σαλάτες, αλλά πετάμε τους τρυφερούς βλαστούς. Χρησιμοποιούμε τα κοτσάνια του σέλερι στο φαγητό και πετάμε τα φύλλα του. Ψιλοκόβουμε τη μαραθόριζα, πετάμε τα κοτσάνια και τα φύλλα της. Κι όμως, κακώς τα πετάμε, δείτε παρακάτω τι μπορούμε να κάνουμε με ό,τι ο εγκέφαλός μας έχει καταγράψει ως σκουπίδια. Για παράδειγμα, όλα τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών μπορούν να προστεθούν σε σούπες και ζωμούς (μαϊντανός, άνηθος, σέληνο, κλπ). Και πιο αναλυτικά:

 

 

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Πετάμε μόνο τις φουντίτσες της ρίζας τους, ξεφλουδίζουμε κι απομακρύνουμε τα εξωτερικά ταλαιπωρημένα φύλλα της βάσης και κόβουμε τις ταλαιπωρημένες άκρες των πράσινων φύλλων. Δεν πετάμε τα πράσινα φύλλα, απλώς τα κρατάμε στην άκρη και τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος ψιλοκομμένα, μαζί με τα υπόλοιπα αρωματικά της συνταγής.

 

 

Μπρόκολο και κουνουπίδι

  • Προσοχή, δεν πετάμε τα κοτσάνια του μπρόκολου ούτε τα φύλλα! Περιέχουν σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες του DNΑ.
  • Όταν χωρίζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε φουντίτσες για να το βράσουμε, ξεφλουδίζουμε απλώς τα χοντρά κοτσάνια (μόνο του μπρόκολου, το κουνουπίδι δεν χρειάζεται καν) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τα τρυφερά μέρη και φυσικά τα σερβίρουμε όλα μαζί στη σαλάτα μας.
  • Μπορούμε επίσης να τα προσθέσουμε βρασμένα σε κάποιον πουρέ λαχανικών που πιθανώς έχουμε προγραμματίσει να μαγειρέψουμε.
  • Εννοείται ότι τρώγονται και ωμά. Μπορούμε να κόψουμε σε μπαστουνάκια και να τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι ή να τα προσθέσουμε σε άλλες σαλάτες ωμών λαχανικών.

 

Φλούδες εσπεριδοειδών

  • Αν τα εσπεριδοειδή δεν είναι κερωμένα, πριν τα στύψουμε να πάρουμε τον χυμό τους, μπορούμε να πάρουμε το ξύσμα τους. Διατηρείται μια χαρά στην κατάψυξη σε σακουλάκι και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το προσθέτουμε στα γλυκά μας.
  • Δεν πετάμε φλούδες των μανταρινιών τις φυλάμε στην κατάψυξη και μετά από ένα ζεμάτισμα, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε τον αρωματικό πολτό σε κέικ, μπισκότα, ζύμες κλπ.
  • Πριν πετάξουμε στα σκουπίδια μια στυμένη λεμονόκουπα, μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο πίλινγ στα χέρια μας, προσθέτοντας λίγο χοντρό αλάτι και να απολαύσουμε χέρια από βελούδο.
  • Οι χοντρές φλούδες κάποιων πορτοκαλιών και λεμονιών γίνονται γλυκό κουταλιού ή ζαχαρωμένα μπαστουνάκια και κύβοι για τα κέικ και τα παγωτά μας.

 

 

Πατάτες

  • Κι ενώ οι πατάτες δεν έχουν και την καλύτερη φήμη ως λαχανικό, αξίζει να γνωρίζουμε πως ένας ολόκληρος θησαυρός θρεπτικών συστατικών κρύβεται στη φλούδα τους: κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκός και φυτικές ίνες.
  • Όταν μαγειρεύουμε πατάτες φούρνου, επιλέγουμε μικρές λεπτόφλουδες πατάτες, τις πλένουμε σχολαστικά τρίβοντας τη φλούδα τους με πράσινο σφουγγαράκι και δεν την απομακρύνουμε. Τις κόβουμε στη μέση ή τις αφήνουμε ολόκληρες μαζί με τη φλούδα.
  • Τις υπόλοιπες φλούδες που συνήθως πετάμε όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, αν θέλουμε μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο και να τις σερβίρουμε με αλάτι, πιπέρι και κάποια βότανα και μπαχαρικά ή λίγο λεπτοτριμμένο πικάντικο τυρί. Αυτό προϋποθέτει πως έχουμε πλύνει πολύ καλά τις πατάτες πριν τις αποφλοιώσουμε.

 

 

Σέλερι

  • Οι περισσότερες συνταγές μας ζητάνε να χρησιμοποισήσουμε τα φύλλα και να πετάξουμε τα κοτσάνια, στο σέλερι μας ζητάνε το αντίθετο: να ψιλοκόβουμε το κοτσάνι του σέλερι. Τσιμουδιά για τα φύλλα. Ε λοιπόν, δεν τα πετάμε. Τα φύλλα του σέλερι είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη C.
  • Όταν τα αγοράζουμε τα χωρίζουμε σε κοτσάνια φύλλα. Τα κοτσάνια τα κρατάμε σε σακούλα στο ψυγείο και τα φύλλα χωριστά σε τάπερ ή σε σακουλάκια στο ψυγείο αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα σε σαλάτες, σάλτσες και φαγητά όπως ένα πρασοσέλινο ή ένα σελινάτο και στην κατάψυξη για να τα κρατήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα.

Μπορείς να δεις ακόμη