Φούρνος μικροκυμάτων, ταχύτητα κι ευκολία

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μετατρέπει το ξεπάγωμα και το ζέσταμα του φαγητού σε παιχνιδάκι, γι’ αυτό και κάνει την παρουσία του αισθητή στη λίστα των “must have” του φοιτητή.

Γυρίζεις πεινασμένος και κουρασμένος στο σπίτι και θέλεις εδώ και τώρα να βάλεις στο στόμα σου κάτι νόστιμο και θρεπτικό. Ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου. Φαγητό υπάρχει, αλλά είναι κρύο. Τι κάνεις; Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο μόνος τρόπος να ζεστάνεις μια μερίδα φαγητό μέσα σε ένα-δύο λεπτά και μάλιστα μέσα στο ίδιο του το πιάτο, πατώντας απλά ένα κουμπί!

 

Μα τι είναι τέλος πάντων τα μικροκύματα και πώς λειτουργούν;

Ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία από μια απλή παρατήρηση που έκανε ο Percy Spencer – μηχανικός στο επάγγελμα – που δούλευε στα ραντάρ μιας εταιρίας. Η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε χωρίς προφανή λόγο κι εκείνος ανακάλυψε το φάσμα των μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα ανήκουν στην κατηγορία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, παρόμοιων με αυτά των κινητών μας τηλεφώνων κι ο μέσος όρος συχνότητας ενός οικιακού φούρνου είναι 2450 Μhz. Που παράγονται όμως και πώς λειτουργούν; Τα μικροκύματα παράγονται από ένα μεταλλικό μάγνητρο που έχει ο φούρνος κι η ενέργεια που εκπέμπουν απορροφάται από το τα μόρια του νερού που περιέχονται στο φαγητό που ζεσταίνουμε, το οποίο γυρίζει πάνω σε ένα δίσκο. Με την περιστροφή δημιουργούνται τριβές οι οποίες αυξάνουν τη θερμοκρασία του τροφίμου.

 

Πόσο ασφαλής είναι ο φούρνος μικροκυμάτων;

Έχει κατηγορηθεί για παραγωγή ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Όμως επιστήμονες στις μέρες μας υποστηρίζουν πως η όποια ακτινοβολία παράγεται από τον φούρνο, περιορίζεται μέσα σε αυτόν και για όσο βρίσκεται σε λειτουργία. Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας ώστε όταν κλείνει η πόρτα τους να μην υπάρχει η παραμικρή διαρροή. Όσο για την ακτινοβολία που εισχωρεί στο φαγητό που ζεσταίνουμε ΔΕΝ είναι ραδιενεργή.

 

 

Πλεονεκτήματα

 

1. Ταχύτητα

Ο φούρνος μικροκυμάτων ξεπαγώνει, ζεσταίνει και ψήνει το φαγητό μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

 

2. Οικονομία

Η ταχύτητα με την οποία ζεσταίνουν το φαγητό εξοικονομούν σημαντική ενέργεια.

 

3. Διατήρηση θρεπτικών συστατικών

Σε σχέση με άλλους τρόπους μαγειρέματος τα μικροκύματα διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού, ενώ η οξείδωση των βιταμινών είναι σαφώς μικρότερη.

 

4. Λιγότερα μικρόβια

Η θερμοκρασίες ανάπτυξης των μικροβίων κυμαίνονται από 5°C έως 60°C. Η ταχύτητα με την οποία ξεπαγώνουν το φαγητό δεν δίνει τον χρόνο στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

 

Μειονεκτήματα

Μπορεί μετά το ζέσταμα στα μικροκύματα, το εσωτερικό του φαγητού να είναι αλλού πιο κρύο κι αλλού πιο ζεστό από το εξωτερικό του. Σε αυτή την περίπτωση το ανακάτεμα στο ενδιάμεσο βοηθάει.

 

 

Μυστικά για να μαγειρεύεις σωστά με τον φούρνο μικροκυμάτων

  • Απαγορεύεται η χρήση μεταλλικών σκευών μέσα στον φούρνο. Μόνο πλαστικά, γυάλινα και πορσελάνινα μπορούμε να βάλουμε μέσα. Όσον αφορά στα πλαστικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς σκεύη με την ένδειξη “κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων”.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό στο φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε.
  • Χρησιμοποιούμε τα ειδικά καπάκια για να σκεπάζουμε το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε τα οποία διαθέτουν ένα μικρό άνοιγμα για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός και να έχουμε ομοιόμορφη θέρμανση.
  • Για ομοιόμορφο ψήσιμο ή ζέσταμα κόβουμε το κρέας ή τα πουλερικά σε μικρότερα κομμάτια όμοιου μεγέθους και τα μοιράζουμε ισομερώς στο σκεύος μας.
  • Αν μαγειρέψουμε, ανακατεύουμε το φαγητό όσο μαγειρεύεται, όπως και στον συμβατικό φούρνο, ενώ μετά το τέλος του μαγειρέματος το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” 3 λεπτά.

Μπορείς να δεις ακόμη