Φριτέζα, ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα σου

Ανέκαθεν η φριτέζα ήταν απαραίτητο αξεσουάρ σε κάθε σπίτι. Παρόλο που για ένα διάστημα η χρήση της περιορίστηκε αρκετά, ειδικά με την έλευση του κύματος της υγιεινής διατροφής, οι σύγχρονες φριτέζες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τα δεδομένα. Μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα μιας φριτέζας είναι η εξαιρετικά μεγαλύτερη ταχύτητα μαγειρέματος, η ασφάλεια, αλλά και το γεγονός ότι δημιουργεί πολύ λιγότερο χάος στην κουζίνα μιας και δεν πετάγονται λάδια παντού. Η φριτέζα λειτουργεί καλύτερα σε όλους αυτούς τους τομείς σε σύγκριση με τα τηγάνια και με τις κατσαρόλες.

Σε περίπτωση που δεν είσαι ακόμα εξοικειωμένος με τη χρήση της φριτέζας, είτε γιατί σε βολεύει καλύτερα το τηγάνι ή η κατσαρόλα, είτε γιατί θεωρείς ότι το τηγάνισμα είναι ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, μάθε ότι πλέον υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με μια φριτέζα.

 

Γρήγορο μαγείρεμα

Με μια φριτέζα το λάδι ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι με ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα. Έτσι εξοικονομείς σημαντικά χρόνο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν υιοθετηθεί από τους κατασκευαστές φριτέζας, όπως η θέρμανση με υπέρυθρες ακτίνες ή με θερμό αέρα, καθιστούν κάποιες συσκευές ακόμα πιο αποτελεσματικές.

 

 

Τέλειο αποτέλεσμα με λιγότερο λάδι

Ορισμένες φορές, σε ενοχλεί το γεγονός ότι σπαταλάς πολύ λάδι όταν τηγανίζεις, ειδικά όταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά το ίδιο λάδι για να μαγειρέψεις άλλα φαγητά. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι σπαταλάς ακόμη και πολλά λίτρα λάδι κάθε μήνα, ειδικά εάν μαγειρεύεις συχνά. Αυτό, εκτός από την υγεία σου, επιβαρύνει και την τσέπη σου.

Εάν θέλεις πραγματικά να μαγειρεύεις με λιγότερο λάδι, τότε τη λύση έρχεται να δώσει μια φριτέζα. Χάρη στα προηγμένα φίλτρα λαδιού που χρησιμοποιούν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο λάδι πολλαπλές φορές. Μάλιστα, οι περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες μαγειρέματος, που σου επιτρέπουν να τηγανίζεις με ελάχιστο λάδι. Για παράδειγμα, η φριτέζα Tefal FZ7100 Actifry Original απαιτεί μόλις 1 κουταλιά λάδι για 1 κιλό τηγανητές πατάτες. Κάτι που μεταφράζεται σε τηγανιτές πατάτες με μόλις 3% λιπαρά. Μάλιστα, σε άλλες συσκευές όπως η Air Fryer της Philips, δεν είναι καν απαραίτητη η προσθήκη λαδιού.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα από τη χρήση μιας φριτέζας είναι ότι παρέχει πιο νόστιμο και τραγανό αποτέλεσμα. Τα σύγχρονα μοντέλα σου δίνουν τον απόλυτο έλεγχο στο μαγείρεμα με ρυθμιζόμενους θερμοστάτες και ψηφιακό χειρισμό. Έτσι δεν έχεις να φοβάσαι μήπως ψηθεί υπερβολικά το φαγητό σου. Επιπλέον, τα περισσότερα μοντέλα σού επιτρέπουν όχι μόνο να τηγανίζεις αλλά και να μαγειρεύεις μια πληθώρα συνταγών σε μία μόνο συσκευή. Μπορείς να τηγανίζεις τραγανές πατάτες, σνακ, κοτόπουλο, να μαγειρεύεις κρέας, λαχανικά και ό,τι άλλο θέλεις με τον πιο γρήγορο, εύκολο και πιο υγιεινό τρόπο.

 

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Οι φριτέζες έχουν ενσωματωμένες κάποιες αυτόματες λειτουργίες ασφαλείας όπως την ανίχνευση της θερμοκρασίας του λαδιού, ρυθμίσεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του λαδιού, συναγερμούς και ειδοποιήσεις και κάποιες φορές αυτόματα συρμάτινα καλάθια που εισάγονται στο λάδι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία στο σωστό επίπεδο και βγαίνουν όταν ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Όλα αυτά υπάρχουν για να προλάβουν ατυχήματα ή και το υπερβολικό μαγείρεμα των τροφίμων. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά όπως αναλώσιμα φίλτρα κατά των οσμών, εξωτερικό που μπορείς να πιάσεις χωρίς να καείς, και περιστρεφόμενο καλάθι για ομοιόμορφο μαγείρεμα.

 

Καθαρότερη κουζίνα, μαγείρεμα χωρίς αναθυμιάσεις

Όποιος έχει τηγανίσει οτιδήποτε, από αυγό ως πατάτα, γνωρίζει ότι το τηγάνισμα σε τηγάνι, κατσαρόλα, wok ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος, κάνει κακό στον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας αλλά και στα νεύρα της  νοικοκυράς, μιας και τα σταγονίδια λαδιού πετάγονται παντού, ειδικά όταν βάζεις ή βγάζεις το τρόφιμο από το λάδι. Σε αυτό το σημείο η φριτέζα είναι σωτήρια. Τα συρμάτινα καλάθια, σού επιτρέπουν να τα αφαιρείς για την εισαγωγή και εξαγωγή των τροφίμων, και σε συνδυασμό με το κλειστό καπάκι κατά το μαγείρεμα, σε βοηθούν να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Η σταθερή βάση, διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χυθεί το λάδι από κάποιο αναποδογύρισμα, κάτι που μειώνει και την πιθανότητα για τυχόν ατυχήματα.

 

 

Εύκολο καθάρισμα

Οι φριτέζες είναι εξίσου πρακτικές και κατά το καθάρισμα. Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με αποσπώμενα μέρη που πλένονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης, βοηθάει πολύ το γεγονός ότι όλες οι φριτέζες διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που εκτός ότι κάνει το μαγείρεμα εύκολο και άνετο, βοηθάει και στο εύκολο καθάρισμα της συσκευής.

 

Συμπέρασμα

Η φριτέζα αποτελεί ακόμα μία επανάσταση στον χώρο της μαγειρικής. Όχι, δεν έρχεται για να καταργήσει εντελώς το τηγάνι ή την κατσαρόλα, αλλά σίγουρα θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου στην κουζίνα με τρόπους που μέχρι σήμερα δεν φανταζόσουν. Παράλληλα, χάρη στις καινοτομίες που ενσωματώνει, εξασφαλίζει υγιεινό μαγείρεμα για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη