|  | 

Κουζίνα

Γεμιστές ντομάτες στην κατσαρόλα – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα γεμιστά

  • 10-14 ντομάτες, μέτριες
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανό
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι μικρό τριμμένο
  • 1/2 μελιτζάνα τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 10-14 κ.σ. ρύζι Καρολίνα (1 κ.σ. για κάθε ντομάτα)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • Το εσωτερικό από τις ντομάτες ψιλοκομμένο
  • Αλάτι - πιπέρι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τη γέμιση:

Ζεσταίνω σε μια πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτω το κρεμμύδι, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και σοτάρω για λίγα λεπτά να μαραθούν. Ρίχνω το ρύζι, αλατοπιπερώνω κι ανακατεύω. Στη συνέχεια το σβήνω με τη μισή ποσότητα από τη σάρκα των ντοματών. Ανακατεύω να πάρει μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι κι ανακατεύω για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

 

Για τα γεμιστά:

Κόβω οριζόντια το πάνω μέρος από τις ντομάτες σαν καπάκι, αδειάζω το εσωτερικό τους, το ψιλοκόβω και το χρησιμοποιώ στη γέμιση. Τοποθετώ τις ντομάτες στην κατσαρόλα όμορφα και στη συνέχεια τις πασπαλίζω εσωτερικά με αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και αφήνω ανοιχτά τα καπάκια. Γεμίζω τις ντομάτες με τη γέμιση και στη συνέχεια τις κλείνω με τα καπάκια τους. Τοποθετώ ανάμεσα τα κομμάτια τυριού. Βάζω σ’ ένα μπολ την υπόλοιπη σάρκα από τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύω και περιχύνω τις ντομάτες. Από πάνω βάζω τα κλωνάρια μαϊντανού και ρίχνω μπόλικο ελαιόλαδο. Αφήνω να πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να μαγειρευτούν για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το ρύζι. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη