2,9K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
3 συνταγές για τρία δροσερά επιδόρπια που θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να ανάψουμε φούρνο!
Τσιζκέικ λεμονιού
Η γλυκόξινη γεύση του τρελαίνει κόσμο. Ένα επιδόρπιο που δεν περνά ποτέ απαρατήρητο από το τραπέζι.
Για τη βάση
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου petit beurre
- 70 γρ. βούτυρο ζεσταμένο σε μπρίκι μέχρι να λιώσει
- Ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
Για την κρέμα τυριού
- 600 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 330 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 4 μικρές ζελατίνες
- 2 λεμόνια ξύσμα και χυμός
Για την επικάλυψη
- 1 φλιτζάνι μαρμελάδα λεμόνι ή lemon curd (κρέμα λεμόνι) του εμπορίου
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε νερό βρύσης.
- Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμη να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Το στρώνουμε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στην οποία έχουμε μαγκώσει από πριν ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Πατάμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να ισιώσει το μείγμα και να γίνει συμπαγές και το αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Στραγγίζουμε και βάζουμε τις ζελατίνες σε μπρικάκι. Τις ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να λιώσουν και κρατάμε το ζελέ στην άκρη.
- Χτυπάτε στην κουζινομηχανή το τυρί να αφρατέψει. Σταδιακά προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και σε δόσεις με το μίξερ σε λειτουργία και ρυθμισμένο στη μέτρια ταχύτητα.
- Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τη διαλυμένη ζελατίνη συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα το οποίο στρώνουμε πάνω από τη μπισκοτένια βάση. Ισιώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά.
- Ξεφορμάρουμε το cheese cake περνώντας ένα μαχαίρι γύρω από την περιφέρεια του τσερκιού. Αφού το αφαιρέσουμε, το μεταφέρουμε προσεκτικά (με τη βοήθεια του χαρτιού) σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αφαιρούμε και το χαρτί και περιχύνουμε με μαρμελάδα λεμόνι ή lemon curd.
Σημείωση: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε οποιοδήποτε τσιζκέικ, αντικαθιστώντας τη μαρμελάδα λεμόνι με άλλη της επιλογής μας (πορτοκάλι, βατόμουρο, βύσσινο, φράουλα, κλπ)
Πανακότα με σοκολάτα και καρύδια
Πανακότα αρωματισμένη με βανίλια, πορτοκάλι και κανέλα, με σοκολατένιο topping και καβουρντισμένα καρύδια. Σκέφτεσαι καλύτερο επιδόρπιο;
Υλικά:
- 400 ml γάλα
- 600 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
- 1 βανιλίνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
- 1 πρέζα κανέλα
Για το σερβίρισμα
- 70 γρ. καρύδια
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο γάλα
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη ζελατίνη σε λίγο από το γάλα να φουσκώσει για 7 λεπτά.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Μόλις πάρει βράση το μείγμα, τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, του προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Μετά από 10 λεπτά περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα και το μοιράζουμε σε χαμηλά ποτήρια αφήνοντας αρκετό κενό από πάνω για τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε τα ποτήρια στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν οι πανακότες κι ετοιμάζουμε τη σάλτσα της σοκολάτας.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο και το γάλα. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ανακατεύουμε το κονιάκ κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει αρκετά.
- Βάζουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα ψήνουμε ελαφρά να βγάλουν τα αρώματά τους και να στεγνώσουν.
- Όταν πήξουν οι πανακότες, μοιράζουμε από πάνω τη σάλτσα της σοκολάτας και διακοσμούμε με καρύδια.
- Αφήνουμε τις πανακότες ξανά στο ψυγείο ή σερβίρουμε αμέσως.
Γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ, κρέμα ζαχαροπλαστικής και φράουλες
Ένα απίστευτα δροσερό επιδόρπιο που συνδυάζει μπισκότο, κρέμα, ζελέ και φρέσκες φράουλες σε κάθε μπουκιά. Θα το λατρέψουν όλοι!
Υλικά για ένα ταψάκι διαστ. 23 Χ 35 εκ.
- 2 πακέτα σαβαγιάρ
- 1 φάκελο φρουί ζελέ φράουλα
- 250 γρ. φρέσκες φράουλες σε φιλέτα
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 αβγά
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 125 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλι μαζί με την βανιλίνη, το ξύσμα του λεμονιού και μια κουταλιά από τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται το μείγμα.
- Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ να γίνουν ομοιογενές κι αφράτο μείγμα.
- Λίγο πριν πάρει βράση το μίγμα του γάλακτος ρίχνουμε το μισό στο μίγμα των αβγών κι ανακατεύουμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν. Επιστρέφουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ξεκινάμε να ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει το μείγμα.
- Το μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ, ενσωματώνουμε το βούτυρο κι αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του κι αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βουτάμε στο ζελέ ένα ένα τα σαβαγιάρ και στρώνουμε με αυτά τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους. Στρώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε και κάνουμε άλλη μια στρώση με σαβαγιάρ βουτηγμένα στο ζελέ της φράουλας.
- Απλώνουμε από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε διακοσμούμε την επιφάνεια του γλυκού με φιλετάκια από φρέσκες φράουλες, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και μοιράζουμε σε πιάτα.