790
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα κεφτεδάκια στην πιο μαμαδίστικη εκδοχή τους με μια πιο light προσέγγιση.
Υλικά για 4 άτομα
Για τα κεφτεδάκια:
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη (αλλά όχι πολύ σφιχτά)
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 800γρ. ντομάτες φρέσκες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες τηγανητές
- Πικάντικο τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το στυμμένο ψωμί, το ούζο, τη ρίγανη, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε σε πλατειά, ρηχή κι ευρύχωρη κατσαρόλα τη ντομάτα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα ρίχνουμε στη σάλτσα της ντομάτας. Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε το βασιλικό στο τέλος.
- Παράλληλα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε. Όταν μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια τα βγάζουμε στην άκρη μαζί με λίγη από τη σάλτσα τους και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά προσθέτοντας και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και προσθέτουμε από πάνω τα κεφτεδάκια και την υπόλοιπη σάλτσα.