|  | 

Κουζίνα

Μοσχαράκι με σάλτσα καφέ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Όλοι αγαπούν τον καλό καφέ, ακόμα και η κρασάτη σάλτσα από το τρυφερό μοσχαράκι που θα σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ.

 

 

Υλικά

  • 200γρ. μοσχαράκι (σπαλομίτα ή χτένι) σε φέτες ή κομμάτια
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 2-3 μπαχάρια
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 3 δόσεις δυνατό καφέ εσπρέσο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το μοσχάρι στη χύτρα με τη δάφνη, τα μπαχάρια και το κομμένο στα 4 κρεμμύδι για 1 ώρα. Το αφαιρούμε από τη χύτρα, στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη, περνώντας και το κρεμμύδι από το σουρωτήρι για να λιώσει.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι και τα καρότα. Όταν γυαλίσουν ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχάρια, πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. Αφαιρούμε το κρέας και τα μπαχάρια από την κατσαρόλα και πολτοποιούμε τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ.
  5. Τότε προσθέτουμε τον εσπρέσο και το βούτυρο και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση ακόμα να δέσει. Προσθέτουμε το κρέας ξανά στη σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε το μοσχαράκι με πουρέ πατάτας και μπόλικη σάλτσα.

Δείτε ακόμη