Μαγειρεύοντας με ταχίνι
Από την Ιωάννα Σταμούλου Το ταχίνι δεν είναι μόνο μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, μέταλλα
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και λιώνουμε τη ζάχαρη μέσα. Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατετεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5’. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Στην αρχή θα είναι αρκετά κολλώδες το μείγμα. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με λίγο αλευρωμένα χέρια μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και αδειάζουμε πάνω το ζυμάρι μας, το ζυμώνουμε σε ένα μακρύ ρολό πάχους 2εκ. και με ένα κοφρετό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια το ζυμάρι μας πλάτους 2εκ. το καθένα. (Προσέχουμε να κρατήσουμε το αρχικό σχήμα στα κομμάτια μας). Βάζουμε το φούρνο στο πρόγραμμα ατμού, λαδώνουμε ελαφρά το κάτω μέρος από τα ψωμάκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με τρύπες στον πάτο του. Ψήνουμε για 20’-25’ ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε δώσει στα ψωμάκια μας. Σερβίρουμε ζεστά, κόβοντάς τα στη μέση οριζόντια και βάζουμε ανάμεσα τυρί, γαλοπούλα και ό,τι άλλο θέλουμε.
Για ακόμα πιο αφράτα ψωμάκια, όταν κόψεις το ζυμάρι σε μικρότερα κομμάτια, μπορείς να τα αφήσεις για 30’ να φουσκώσουν ξανά.
Μετά τη χρήση του φούρνου με ατμό, ενεργοποίησε τη λειτουργία στεγνώματος για να φύγουν οι υδρατμοί.