895
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Για 60 κομμάτια περίπου
- 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ. ζάχαρη
- 500γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 2 κρόκους αβγών
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 2 καψουλά κια βανιλίνη
- 200γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα αν προτιμάτε
Για την επικάλυψη
- 50ml ανθόνερο
- 400γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε κατσαρολάκι χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε με σπάτουλα
- Ανακατεύουμε τους κρόκους των αβγών, το λικέρ και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη προσθέτουμε τα καρύδια και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι βελούδινη και εύπλαστη. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται και κομμάτια από καρύδι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού.
- Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί για να μην διαλυθούν.
- Ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με ανθόνερο. Περνάμε τους κουραμπιέδες από ζάχαρη άχνη. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα κατά στρώσεις και κοσκινίζουμε κάθε στρώση με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:
Ετοιμάζουμε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και καρύδια
Ετοιμάζουμε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και καρύδια για να μυρίσει το σπίτι γιορτές! Δείτε τη συνταγή εδώ: https://bit.ly/3lGgCe5
Posted by Kotsovolos on Friday, November 20, 2020