Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό για το Πάσχα και όχι μόνο. Μπορούμε να το φτιάξουμε με μοσχαρίσιο κιμά ή αρνίσιο, αλλά και με ζεματισμένη και ψιλοκομμένη συκωταριά αν προτιμάμε. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πιάτο που μπορεί να ανοίξει θεαματικά το πασχαλινό τραπέζι σας, αλλά και την όρεξη των καλεσμένων σας.

 

Υλικά για 5-6 άτομα

  • 12 κρεμμύδια λευκά μέτρια (όσο πιο ομοιόμορφου μεγέθους γίνεται)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • λίγο δυόσμο και βασιλικό ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή ζεματισμένη και ψιλοκομμένη συκωταριά
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • το εσωτερικά των κρεμμυδιών πολτοποιημένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξυσμένο
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 1 μικρή ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο ρύζι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι μικρό ξύσμα και χυμός
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο και βασιλικό πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβουμε τα «καπάκια» τους από πάνω και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Όταν πάρει βράση το νερό, το αλατίζουμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χωρίζονται εύκολα τα εσωτερικά τους φύλλα.
  3. Σουρώνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τις καρδιές των κρεμμυδιών και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
  4. Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον πολτό των κρεμμυδιών. Σοτάρουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο κι αφού το φέρουμε μια βόλτα στο τηγάνι, ρίχνουμε και τον κιμά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
  5. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα, το ρύζι, ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό κι ανάλογο αλατοπίπερο. Όταν βράσει και πιει τα υγρά της η γέμιση, ανακατεύουμε μέσα τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί που θα χωράει τα κρεμμύδια και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση του κιμά και τα αραδιάζουμε στο ταψί, όσο πιο κοντά το ένα στο άλλο.
  7. Όταν τελειώσουμε χτυπάμε στο μούλτι τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νεράκι και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο δυόσμο και περιχύνουμε τα κρεμμύδια στο ταψί.
  8. Σκεπάζουμε με τα καπάκια που κρατήσαμε, προσθέτουμε στο ταψί λίγο επιπλέον νερό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μία ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη, μέχρι να πιει τα υγρά του το φαγητό και να πάρουν χρώμα οι ντολμάδες από πάνω.
  9. Αφήνουμε το φαγητό εκτός φούρνου να γίνει χλιαρό πριν το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με το ντιπ γιαουρτιού που φτιάχνουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Μπορείς να δεις ακόμη