|  | 

Κουζίνα

Λαδένια – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη λαδένια

  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • ½ κ.γ ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 250γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 4-5 ντομάτες ώριμες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 80γρ. ελιές μαύρες κομμένες σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη και βασιλικό
  • Αλάτι-πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τη λαδένια:

Βάζω μέσα στον κάδο του μίξερ το  χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη, 2κ.σ από το ελαιόλαδο, ½ κ.γ αλάτι, 1κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύω, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.

Στη συνέχεια ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνω με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32εκ. περίπου (αν υπάρχει ταψί χαμηλό για πίτες θα ήταν ιδανικό), βάζω τη ζύμη στη μέση και την ανοίγω με τα χέρια ομοιόμορφα, έτσι ώστε να απλωθεί σε όλο το ταψί.

Βάζω σε ένα μπολ το κρεμμύδι, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τις ελιές (προαιρετικά), τα φύλλα από τη φρέσκια ρίγανη, βασιλικό, το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.

Αδειάζω το μείγμα πάνω στην απλωμένη ζύμη και το στρώνω ομοιόμορφα να καλύψει όλη την επιφάνεια. (Επειδή τα υλικά μαζεύουν στο ψήσιμο δεν αφήνουμε κενά)

Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο Miele, στους 1700 C, για 1 ώρα περίπου.

Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη