Από την Ιωάννα Σταμούλου
Όπως και να το κάνουμε, είναι μεγάλη ευκολία να έχεις το δικό σου μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να φας είναι να το ζεστάνεις. Όμως ποια φαγητά διατηρούνται καλά στην κατάψυξη, ποια όχι αλλά και πόσο καιρό;
Πριν προχωρήσουμε σε ονομαστικές αναφορές φαγητών, ας δούμε τι προϋποθέσεις πρέπει να έχει ένα φαγητό για να πάει κατάψυξη, πώς να είναι συσκευασμένο και σε τι κατάσταση πρέπει να είναι η κατάψυξη. Πιο αναλυτικά:
- Η κατάψυξη πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία -18οC.
- Τα φαγητά πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένα, αλλά όχι ζεστά, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα φαγητά πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχεία με καπάκι ή τουλάχιστον σε ειδικές σακούλες κατάψυξης κι όχι ανοιχτά κι εκτεθειμένα.
- Είναι προτιμότερο να καταψύχουμε το φαγητό σε μερίδες κι όχι όλο μαζί γιατί θα ξεπαγώνουμε και θα καταναλώνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε φορά.
- Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στα κατεψυγμένα φαγητά ετικέτα με το ακριβές περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
- Δεν ξαναπαγώνουμε ποτέ ένα ξεπαγωμένο φαγητό.
Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπαίνουν κατάψυξη
- Όλα τα μαγειρεμένα κρεατικά και πουλερικά, μαζί με τη σάλτσα τους (κοκκινιστό, λεμονάτο, κρασάτα, κλπ).
- Κεφτεδάκια σε σάλτσα αλλά και μαγειρεμένος κιμάς (για μακαρόνια, πίτες κλπ)
- Μπιφτέκια ψημένα αλλά και ωμά, ζυμωμένα και πλασμένα.
- Λαδερά φαγητά με τη σάλτσα τους (φασολάκια, αρακάς, αγκινάρες, μελιτζάνες κλπ)
- Σούπες διάφορες και ζωμοί. Τους τελευταίους μάλιστα μπορούμε να τους μοιράσουμε σε θήκες πάγου και να τους κάνουμε παγάκια.
- Σάλτσα ντομάτας, σάλτσες λαχανικών
- Παστίτσιο, λαζάνια πλατιά και μουσακάς σε κομμάτια.
- Πίτες μισοψημένες ή εντελώς ψημένες.
- Γεμιστά, ντολμάδες και ντολμαδάκια μαγειρεμένα με τη σάλτσα τους
- Όσπρια μαγειρεμένα με τη σάλτσα τους ή βρασμένα και στραγγισμένα μέσα σε σακούλες κατάψυξης.
- Ψωμιά, τσουρέκια, μπισκότα, κέικ και παντεσπάνια ψημένα.
- Προψημένες βάσεις πίτσας και τάρτας
- Πουρέδες λαχανικών (πατάτα, καρότο, κλπ)
Ποια μαγειρεμένα φαγητά δεν μπαίνουν κατάψυξη;
- Μαγειρεμένο ρύζι χωρίς σάλτσα.
- Μαγειρεμένα ζυμαρικά σκέτα χωρίς σάλτσα.
- Μαγειρεμένες πατάτες χωρίς σάλτσα
- Κονσέρβες φαγητών ανοιγμένες
Πόσο καιρό διατηρούνται στην κατάψυξη;
- Το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με το κατεψυγμένο. Ωστόσο, αν μας περισσεύει φαγητό δεν το πετάμε, το διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
- Καλό είναι τα μαγειρεμένα φαγητά να καταναλώνονται μέσα σε διάστημα 3-4 εβδομάδων από την ημερομηνία κατάψυξης και όχι να τα ξεχνάμε στην κατάψυξη για μήνες.
- Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα παραμονής δεν πρέπει να ξεπερνά τους τρεις μήνες, όχι γιατί θα αλλοιωθούν, αλλά θα χάσουν εντελώς τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.
Πώς αποψύχουμε σωστά μαγειρεμένο φαγητό;
Ο λόγος που διατηρείται ένα μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη είναι γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σταματάνε να αναπτύσσονται και πέφτουν σε νάρκη. Αν βγάλουμε το φαγητό από την κατάψυξη και αφήσουμε να ξεπαγώσει απότομα, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε τα παθογόνα και σε μικρό χρονικό διάστημα να επέλθει αλλοίωση. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να το αφήσουμε αποβραδίς στην συντήρηση του ψυγείου και να αποψυχτεί σταδιακά όπως πάγωσε. Το φαγητό που ξεπάγωσε πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 24 ώρες. Επίσης πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν φαγωθεί και η εσωτερική θερμοκρασία του να φτάσει τουλάχιστον 65οC.