Μαϊντανός, ο δημοφιλής

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Είναι το πιο διαδεδομένο βότανο σε όλο σχεδόν τον κόσμο αφού ταιριάζει παντού και με όλα. Όμως εκτός από γεύση και διακόσμηση στο πιάτο ο μαϊντανός έχει και πολλές θρεπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Είναι τόσο δημοφιλής που αν κάποιον το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας τον λέμε κοροϊδευτικά «μαϊντανό». Κατά τα άλλα, ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό που κατάγεται από τη Μεσόγειο. Καλλιεργείται εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια σε πολλές ποικιλίες, όμως ο πλατύφυλλος έχει περισσότερο άρωμα από τις σγουρές ποικιλίες γι’ αυτό και χρησιμοποιείται περισσότερο, ιδιαίτερα σε γαρνιτούρες.

 

Λίγη ιστορία…

  • Στην αρχαιότητα ο μαϊντανός καλλιεργούταν περισσότερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να επιβραβεύσουν τους αθλητές τους και για να στολίσουν τους τάφους των νεκρών τους.
  • Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είναι αυτοί που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον μαϊντανό στο φαγητό και σαν γαρνιτούρα.
  • Την περίοδο του Μεσαίωνα όπως επιβεβαιώνουν οι ιστορικοί γινόταν χρήση του μαϊντανού στην κουζίνα της Βόρειας Ευρώπης.
  • Λέγεται πως υπεύθυνος για την εξάπλωση του στη γηραιά ήπειρο, ήταν ο Καρλομάγνος καθώς του είχε αδυναμία και καλλιεργούσε τεράστιες φυτείες στα κτήματα του.

 

 

Διατροφικά οφέλη

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και β-καροτίνη, ενώ περιέχει δύο κατηγορίες σπάνιων συστατικών που παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η πρώτη κατηγορία είναι τα πτητικά έλαια (μυριστικίνη, λιμονένιο, ευγενόλη και μονοτερπένιο) και η δεύτερη τα φλαβονοειδή (απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη) τα οποία είναι άκρως αντιοξειδωτικά.

 

 

Συντήρηση και επιλογή

Ο φρέσκος μαϊντανός σε σχέση με τον αποξηραμένο έχει ανώτερη γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Όταν τον αγοράζουμε προσέχουμε να έχει έντονα πράσινα, λαμπερά φύλλα και σκληρά κοτσάνια. Τον φρέσκο μαϊντανό το διατηρούμε στο ψυγείο χωρίς να τον πλύνουμε προηγουμένως, μέσα σε μια πλαστική σακούλα αφού τον τυλίξουμε σε ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Τον πλένουμε πριν τη χρήση γιατί είναι ευαίσθητος όπως όλα τα φρέσκα μυρωδικά. Μπορούμε ακόμη να τον αποξηράνουμε κρεμώντας τα ματσάκια του ανάποδα και διατηρώντας τον για κάποιο χρονικό διάστημα μακριά από υγρασία και φως.

 

 

Μαϊντανός χρήση

Όπως είπαμε και στην αρχή ο μαϊντανός πάει παντού. Όμως είναι προτιμότερο να προστίθεται προς το τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος, έτσι ώστε να διατηρεί καλύτερα τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική αξία του.  Τον ψιλοκόβουμε λοιπόν σε φαγητά και σαλάτες  βραστές, ψητές και φρέσκες, σε σούπες, ψαρικά, κρεατικά και πουλερικά. Σε μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιείται στη συριανή μαϊντανοσαλάτα καθώς και στο ανατολίτικο ταμπουλέ, παρέα με πλιγούρι, ψιλοκομμένα λαχανικά και μπαχαρικά. Μπορούμε επίσης να τον κάνουμε πέστο μαζί με άλλα φρέσκα μυρωδικά, chimichurri (σε συνδυασμό με κρεμμύδι, λεμόνι, σκόρδο, πιπέρια, τσίλι και ελαιόλαδο)  ή γκρεμολάτα (σε συνδυασμό με ξύσμα λεμονιού, σκόρδο και ελαιόλαδο) για να δώσουμε ένταση στα κρεατικά και τις σαλάτες μας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη