Μικροσυσκευές και πολλά tips για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

by K Admin

 

Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζουμε γευστικά εδέσματα για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα. Για ακόμα μία φορά λοιπόν, οι συσκευές που έχεις στην κουζίνα σου  θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα τους πατροπαράδοτους μεζέδες που θα στολίσουν το τραπέζι σου!

 

Ετοίμασε σπιτική λαγάνα με τον αρτοπαρασκευαστή σου

Ο ταραμάς, ο χαλβάς, τα όσπρια, καθώς και διάφορα μαλάκια-οστρακοειδή είναι μερικά από τα φαγητά που θα βρει κανείς σε ένα παραδοσιακό τραπέζι. Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια έχει κι η λαγάνα η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο αρτοπαρασκευαστής μας λύνει το πρόβλημα του φρέσκου ψωμιού, χωρίς κόπο. Έτσι, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να ετοιμάσεις σπιτική λαγάνα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ρίξεις στη φόρμα του αρτοπαρασκευαστή σου τα υλικά της αρεσκείας σου και να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα στη συσκευή. Ο αρτοπαρασκευαστής θα αναλάβει το ζύμωμα και το ψήσιμο, ενώ εσύ μπορείς να συνεχίσεις να ετοιμάζεις τα υπόλοιπα πιάτα!

Ρίξε τα παρακάτω υλικά στον αρτοπαρασκευαστή σου (με τη σειρά που αναφέρονται):

  • 3 κούπες αλεύρι χωριάτικο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Tips: Όποια συνταγή και αν επιλέξεις, μην ξεχνάς ότι θα χρειαστείς και λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα! Συνδύασε λευκό και μαύρο σουσάμι για πιο έντονη γεύση.

 

 

Πάρε το μπλέντερ ή το ραβδομπλέντερ σου ανά χείρας και ετοίμασε…

 

Ταραμοσαλάτα λευκή

Συνταγές για ταραμοσαλάτα θα έχεις δει πολλές και πιθανόν να φτιάχνεις εδώ και χρόνια τη δική σου. Με πατάτα ή με ψωμί, ή χωρίς κανένα από τα δύο υλικά, δεν έχει σημασία. Το πιο σημαντικό είναι να αναμείξεις καλά τα υλικά για να γίνουν μια ωραία βελούδινη κρέμα. Οι παλιές νοικοκυρές, πάντως, λένε ότι γίνεται πιο νόστιμη με ψωμί. Έτσι λοιπόν επιλέξαμε μία εύκολη συνταγή που περιλαμβάνει ψωμί. Είναι απλή και εύκολη στην εκτέλεση, ενώ το αποτέλεσμα θα σε συναρπάσει.

Θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. ταραμάς λευκός
  • 450 γρ. ψωμί
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κούπα ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση:

Μουλιάζεις το ψωμί σε νερό, το στραγγίζεις καλά και κρατάς μόνο την ψίχα του. Έπειτα, καθαρίζεις και βράζεις τις πατάτες και τις περνάς στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτεις το λεμόνι, ρίχνεις σταδιακά το λάδι και χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα. Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, πρόσθεσε λίγο νερό. Μπορείς να γαρνίρεις με 2-3 ελιές ή μαϊντανό.

Tips: Για μην είναι πολύ αλμυρή η ταραμοσαλάτα σου, τοποθέτησε από την προηγούμενη μέρα τον ταραμά σε τούλι και άφησε τον για ένα βράδυ σε μπολ με παγωμένο νερό. Επίσης, αντί για ψωμί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 200 γρ. πουρέ πατάτας σε μορφή σκόνης.

 

Βελούδινη φάβα

Το μυστικό για να δημιουργήσεις μια τέλεια βελούδινη φάβα είναι – αφού τη βράσεις – να την πολτοποιήσεις με το ραβδομπέντερ. Με αυτό τον τρόπο η φάβα γίνεται σαν μους! Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο με λάδι, λεμόνι και ρίγανη.

Tips: Μπορείς να προσθέσεις λάδι στο κέντρο του πιάτου ή το ανακατεύεις. Μπορείς επίσης να γαρνίρεις με ωμό κρεμμύδι, κάπαρη και λεμόνι.

 

Η «γκουρμεδιά» της Καθαράς Δευτέρας

Δώσε λίγο περισσότερο χρώμα στο σαρακοστιανό τραπέζι με Χούμους αρακά. Πρόκειται για μια εύκολη αλλά νόστιμη συνταγή και μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους. Ας δούμε μια γρήγορη συνταγή.

Θα χρειαστείς:

  • 250 γρ. αρακά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ του φλιτζανιού λάδι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερός δυόσμος
  • 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • Αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Βράζεις τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, έπειτα στραγγίζεις καλά και ξεπλένεις με κρύο νερό. Στη συνέχεια τον πολτοποιείς στο μπλέντερ με τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον δυόσμο, το κύμινο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεις το χούμους με κριτσίνια ή ψημένες αραβικές πίτες.

Tips: Τοποθετείς μια κατσαρόλα με νερό στην φωτιά, φροντίζοντας η ποσότητα του νερού να είναι αρκετή σε σχέση με την ποσότητα του αρακά που θα βράσεις. Αλατίζεις καλά το νερό και μόλις το νερό κοχλάζει έντονα, τότε προσθέτεις τον αρακά.

 

 

 

Φριτέζα για πολλά και υγιεινά τηγανίσματα!

Σήμερα, οι φριτέζες ενσωματώνουν πολλές καινοτομίες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι ότι σου επιτρέπουν να τηγανίσεις σχεδόν τα πάντα με ελάχιστο λάδι. Και αν έχεις στην κουζίνα σου μια φριτέζα – πολυμάγειρας σαν τη Delonghi FH1394 Multifry τότε, όχι μόνο μειώνεις κατακόρυφα το χρόνο μαγειρέματος, αλλά μπορείς να μαγειρεύεις μια τεράστια ποικιλία συνταγών. Μιας και έχουμε Καθαρά Δευτέρα, ας δούμε μερικά σαρακοστιανά εδέσματα που μπορείς να ετοιμάσεις με τη φριτέζα σου.

 

Καλαμαράκια τηγανιτά με ελάχιστο λάδι

Τα καλαμαράκια τηγανιτά φαίνεται απλό πιάτο, ωστόσο πολλές φορές δεν τα πετυχαίνουμε, καθώς είτε έχουν τραβήξει πολύ λάδι και μαλακώνουν εξωτερικά χωρίς να έχουν αποκτήσει την επιθυμητή τραγανή κρούστα, ή ξεροψήνονται και σκληραίνουν, με αποτέλεσμα να μην τρώγονται. Υπάρχουν πολλά tips για τραγανά καλαμαράκια, αλλά, έτσι κι αλλιώς, όλα γίνονται πιο εύκολα με τη φριτέζα.

 

Προετοιμασία:

Εάν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα καλαμάρια, τότε φρόντισε να τα ξεπαγώσεις. Εάν είναι νωπά / ολόκληρα τα καλαμάρια, θα χρειαστεί να τα καθαρίσεις (ή μπορείς να ζητήσεις από τον ιχθυοπώλη σου να σου τα καθαρίσει) και έπειτα να τα χωρίσεις σε ροδέλες. Αν είναι μικρά τότε μπορείς να τα τηγανίσεις ολόκληρα. Πολύ σημαντικό είναι να πλυθούν πολύ καλά στο εσωτερικό τους και να τα αφήσεις σε σουρωτήρι, ώστε να στραγγίξουν. Έπειτα προσθέτεις ηλιέλαιο στη φριτέζα (εάν η φριτέζα σου είναι η Tefal FZ7510 Actifry Express δεν θα χρειαστείς και πολύ λάδι) και την προθερμαίνεις. Στη συνέχεια, αλευρώνεις καλά τα καλαμαράκια. Θα πρέπει να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Υπολόγισε ότι για 1 κιλό καλαμάρια θα χρειαστείς περίπου 1 ½ κούπα αλεύρι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή, ακόμα καλύτερα, καλαμποκάλευρο, το οποίο είναι πιο νόστιμο και δίνει χρυσαφένιο χρώμα στα καλαμαράκια. Ρίξε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και βάζε λίγα-λίγα καλαμάρια, ανακατεύοντας καλά για να τραβήξουν περισσότερο αλεύρι. Έπειτα, τοποθέτησε τα σε ένα τρυπητό και ανακίνησε το πολύ απαλά να φύγει το περιττό αλεύρι.

 

Τηγάνισμα:

Ήρθε η ώρα για το τηγάνισμα. Μην ρίξεις όλα τα καλαμαράκια στη φριτέζα, αλλά μοίραζε τα σε δόσεις. Όταν τα βάζεις όλα μαζί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν γίνονται τραγανά. Τα πλεονεκτήματα με τη χρήση φριτέζας πολλά. Πρώτον, δεν χρειάζεται να τα γυρνάς αφού η φριτέζα σου θα αναλάβει να τα τηγανίσει ομοιόμορφα. Επιπλέον, το τηγάνισμα είναι ασφαλέστερο και χωρίς πιτσιλιές και οσμές σε ρούχα και μαλλιά.

Tips: Ο χρόνος τηγανίσματος για τα καλαμαράκια είναι πολύ σημαντικός. Για να γίνουν τραγανά εξωτερικά και μαλακά κι αφράτα στο εσωτερικό τους τότε δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2-3 λεπτά. Μόλις πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα τα αφαιρείς από τη φριτέζα και – αν χρειαστεί – τα αφήνεις σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περίσσιο λάδι. Τα αλατίζεις αμέσως, όσο είναι ζεστά. Το αλάτι είναι σημαντικό να μην μπαίνει πριν το τηγάνισμα γιατί κάνει τα καλαμάρια να σφίγγουν και να σκληρύνουν. Εξίσου σημαντικό είναι το λεμόνι να μπαίνει στο πιάτο αφότου έχεις σερβίρει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πανιάσουν τα καλαμαράκια και θα χάσουν την τραγανή τους υφή.

 

Γαρίδες τηγανιτές με κουρκούτι

Είπαμε να προσθέσουμε στο μενού μας ακόμη ένα πιάτο με θαλασσινά. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Οι τηγανιτές γαρίδες παναρισμένες στο κουρκούτι είναι εξαιρετικός μεζές που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Η συνταγή εξαιρετικά απλή, μόνο που θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις και την κουζινομηχανή σου, καθώς το κουρκούτι θέλει καλό ανακάτεμα. Πάμε να δούμε πώς θα το ετοιμάσεις.

  • Για το κουρκούτι θα χρειαστείς:
  • 350ml μπίρα
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Αδειάζεις τη μπίρα στον κάδο της κουζινομηχανής σου και λίγο-λίγο ρίχνεις το αλεύρι και το πιπέρι. Ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος, λείος χυλός. Έπειτα τον σκεπάζεις και τον αφήνεις να σταθεί και να δέσει στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, πλένεις και καθαρίζεις καλά τις γαρίδες και τις τοποθετείς σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν. Ετοιμάζεις τη φριτέζα σου, ρίχνοντας όσο λάδι χρειάζεται για να τηγανιστούν οι γαρίδες με το κουρκούτι. Έπειτα, περνάς τις γαρίδες από το κουρκούτι και τις ρίχνεις με τρυπητή κουτάλα στη φριτέζα φροντίζοντας να είναι σε απόσταση η μία με την άλλη για να γίνουν τραγανές. Μόλις ροδίσουν τις βγάζεις από τη φριτέζα και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

 

Tips: Μπορείς να προσθέσεις παγωμένο νερό και ρυζάλευρο στο χυλό για να φτιάξεις ιαπωνική τεμπούρα. Πρόσθεσε μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σου για γεύση και για χρώμα. Για παράδειγμα, η πάπρικα δίνει κοκκινωπό χρώμα.

 

Καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή!

 

Μπορείς να δεις ακόμη