Μικροσυσκευές σε κόντρα ρόλους!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Δες πώς να χρησιμοποιήσεις τις μικροσυσκευές σου με τρόπους που ίσως δεν είχες σκεφτεί.

Το σεσουάρ, η τοστιέρα και το μπλέντερ είναι μόνο τρεις από τις ηλεκτρικές συσκευές που μου έρχονται πρώτες στο μυαλό οι οποίες προορίζονται για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό που δηλώνει και το όνομά τους. Το σεσουάρ για παράδειγμα προέρχεται από τη γαλλική λέξη “secher” που σημαίνει στεγνώνω και σκοπό έχει να στεγνώσει τα βρεγμένα μαλλιά σου. Η τοστιέρα από το αγγλικό “toast” που σημαίνει ψήνω και μαζί της θα φτιάξουμε τα τοστάκια των παιδιών και τα δικά μας, ενώ το blender που προέρχεται από το blend και σημαίνει αναμιγνύω προορίζεται για λαχταριστά γκασπάτσο, σούπες βελουτέ, smoothies, γρανίτες, milkshakes κι άλλα ωραία. Κι όμως όλες τους μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Δες τι εννοώ:

 

 

Σεσουάρ

Εντάξει το λέμε και πιστολάκι αλλά είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν πυροβολεί, μόνο ζεσταίνει. Ωστόσο μαζί του μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, όπως:

  • Να αφαιρέσουμε αυτοκόλλητα από πόρτες ή τζάμια και ετικέτες από βάζα που θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε. Πώς; Απλώς ζεσταίνουμε την περιοχή με το πιστολάκι για λίγα δευτερόλεπτα, βρίσκουμε την άκρη της ετικέτας ή του αυτοκόλλητου, τραβάμε αποφασιστικά και όλα βγαίνουν εύκολα χωρίς κόπο.
  • Να ξεφορμάρουμε ένα ζελέ ή κάποιο άλλο παγωμένο γλυκό από τη φόρμα του. Πώς; Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και με το πιστολάκι ζεσταίνουμε περιφερειακά τη φόρμα. Το ζελέ στο σημείο που εφάπτεται με τη φόρμα θα λιώσει και το γλυκό με ένα “φλαπ” θα πέσει όμορφα κι απλά στην πιατέλα.
  • Να συνεφέρουμε τη ζύμη του κέικ που έκοψε. Κάποια κέικ τα ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα αυγά και άλλα υγρά. Όμως επειδή το βούτυρο είναι ακόμη παγωμένο, βλέπουμε το μείγμα μας να κόβει. Αυτό διορθώνεται εύκολα με το πιστολάκι. Με το μίξερ σε λειτουργία, βάζουμε μπροστά το πιστολάκι και ζεσταίνουμε περιφερειακά τον κάδο ο οποίος με τη σειρά του ζεσταίνει το μείγμα και πολύ σύντομα ομογενοποιείται.

 

 

Τοστιέρα

Με τις κλασσικές τοστιέρες που έχουν δυο ανάγλυφες ριγέ πλάκες μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

  • Να ζεστάνουμε τέλεια κομμάτια πίτας ή πίτσας. Απλώς τοποθετούμε πάνω και κάτω τους από ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και βάζουμε στην τοστιέρα.
  • Να ετοιμάσουμε σε χρόνο dt τυρόπιτα χωρίς φύλλο. Πώς; Φτιάχνουμε μια ζύμη από τριμμένη φέτα, γιαούρτι και αλεύρι, την κάνουμε μπάλα, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάμε να ανοίξει και την ψήνουμε στην τοστιέρα. Σε λιγότερο από 5 λεπτά είναι έτοιμη!

 

 

Τοστιέρα

Με τις τοστιέρες που έχουν εσοχές και κόβουν το κάθε τοστ σε 2 τρίγωνα κλείνοντας μέσα τους τη γέμιση, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

  • Να φτιάξουμε τρίγωνα κεκάκια εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε μια ολόκληρη ώρα να ψηθούν στον φούρνο. Πώς; Ετοιμάζουμε μια μικρή ποσότητα μείγματος για κέικ της επιλογής μας (αλμυρό ή γλυκό), περίπου στο 1/4 της δόσης. Ζεσταίνουμε και λαδώνουμε με πινέλο τις 4 υποδοχές της τοστιέρας, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα μείγματος προσέχοντας να μη φτάσουμε ως πάνω γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο, σκεπάζουμε και ψήνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
  • Να φτιάξουμε τρίγωνα pancakes. Πώς; Ετοιμάζουμε ένα μείγμα για pancakes ζεσταίνουμε και λαδώνουμε με πινέλο σιλικόνης τις 4 υποδοχές, ρίχνουμε μέσα μικρή ποσότητα μείγματος προσέχοντας να μην φτάσουμε ως πάνω γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο, σκεπάζουμε και ψήνουμε. Σε λιγότερο από 5 λεπτά έχουμε έτοιμες 4 τηγανίτες.

 

 

Μπλέντερ

Εδώ, εκτός από ζεστές και κρύες σούπες, milkshakes, smoothies κλπ, μπορούμε να φτιάξουμε:

  • Τέλειες σάλτσες όπως: μαγιονέζα, ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, μαϊντανοσαλάτα, πέστο κλπ. Κάποιες φορές τα υλικά μπαίνουν όλα μαζί, κάποιες σταδιακά από το στόμιο του καπακιού.
  • Τέλειο αυγολέμονο! Πώς; Χτυπάμε στο μπλέντερ πρώτα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε από το στόμιο του καπακιού πρώτα τον χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια τον ζωμό του φαγητού που θέλουμε να αυγοκόψουμε.
  • Τέλειες τηγανίτες και πανκέικς εύκολα κι απλά! Ετοιμάζουμε το μείγμα μας στο μπλέντερ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί και το ρίχνουμε λίγο λίγο κατ ευθείαν από την κανάτα στο τηγάνι ή όπου αλλού ψήνουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη