|  | 

Κουζίνα

Μοσχαράκι κατσαρόλας με πουρέ – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

ΥΛΙΚΑ

    • Για το κρέας

    • 1,5 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (χτένι ή κιλότο ή σπάλα ή ελιά ή λαιμός)
    • 100 γρ. ελαιόλαδο
    • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 2 καρότα
    • 2 κλωνάρια σέλερι
    • ½ κούπα λευκό κρασί ή λιαστό κρασί Σάμου
    • Χυμό από 1-2 λεμόνια
    • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + δεντρολίβανο
    • ½ κιλό μοσχαρίσια κόκκαλα
    • 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι - Πιπέρι
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 150 γρ. γάλα χλιαρό
  • 200 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι - Πιπέρι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για το κρέας

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα κόκκαλα, τα σοτάρουμε πολύ καλά για λίγα λεπτά και τα αφαιρούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Βάζουμε ξανά το κρέας μέσα μαζί με τα ζουμιά του, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν 1,30 - 2 ώρες ανάλογα το κρέας και το μέγεθος.

 

Για τον πουρέ

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώνουν. Τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Λιώνουμε τις πατάτες με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου ή ενός πιρουνιού και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ο πουρές είναι έτοιμος.

 

Παρατήρηση-Σχόλια

Αν θέλουμε η σάλτσα να είναι λεία, όταν γίνει το κρέας το αφαιρούμε και στη συνέχεια σουρώνουμε τη σάλτσα.  Με μια κουτάλα πιέζουμε τα κρεμμύδια για να βγάλουν όλο το άρωμα τους. Δένουμε τη σάλτσα σουρωμένη.
Ο ιδανικός τρόπος να βράσουμε τις πατάτες είναι με τη φλούδα για να μην περάσει πολύ νερό και νερουλιάσει ο πουρές.
Για να ψήσουμε το σκόρδο χρειάζεται μόνο να το τυλίξουμε όπως είναι με τη φλούδα σε αλουμινόχαρτο και να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C, για μια ώρα περίπου, μέχρι να λιώσει.
Το λεμονάτο ψητό της κατσαρόλας είναι κλασικό παραδοσιακό φαγητό, με το οποίο έχουμε όλοι μεγαλώσει. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να παραμείνει ένα νόστιμο ψητό. Αντί για λεμόνι μπορούμε να βάλουμε μανταρίνι ή πορτοκάλι, επίσης μπορούμε να το κάνουμε με πετιμέζι και χυμό ρόδι ή κάποιο ξηρό κόκκινο κρασί ή γλυκό όπως η μαυροδάφνη.
Επίσης αντί για μοσχάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο, χοιρινό, αρνάκι ή κατσικάκι, ακόμα και κόκορα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη