Οι καλύτερες συσκευές ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη

Η αγαπημένη Πέμπτη των Ελλήνων καταφθάνει. Αν έχεις αποφασίσει να τη γιορτάσεις στο σπίτι, ίσως ήδη να σε κατακλύζουν οι σκέψεις, τόσο για το μενού όσο και για το που θα ψήσεις. Φυσικά σε μεγάλο βαθμό η επιλογή εξαρτάται από τον χώρο σου. Αν διαθέτεις αυλή, κήπο ή μια μεγάλη βεράντα και βοηθήσει και ο καιρός, τα σχέδιά σου πιθανότατα θα προσανατολιστούν στο ψήσιμο εξωτερικού χώρου. Αν όχι, υπάρχουν τρόποι να ψήσεις και μέσα στο σπίτι με εξίσου καλό αποτέλεσμα.

Ψήσιμο σε εξωτερικό χώρο

Αν ο καιρός την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι ευνοϊκός για εξωτερικό ψήσιμο είναι βέβαιο ότι όλη η παρέα θα το ευχαριστηθεί μιας που θα αποτελεί, πιθανότατα, την πρώτη εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο μετά από τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες. Οι επιλογές σου είναι δύο. Είτε θα ψήσεις σε ψησταριά κάρβουνου ή σε ψησταριά υγραερίου. Αν δεν έχεις ακόμα αποφασίσει ποιος τύπος ψησταριάς σου ταιριάζει περισσότερο, δες παρακάτω τί διαφορετικό έχει να σου προσφέρει η καθεμία.

 

Γεύση και άρωμα

Υπάρχει διαφορά γεύσης ανάμεσα στο ψήσιμο σε κάρβουνο και σε υγραέριο; Γι’ αυτό το θέμα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Το κρέας μπορεί να ψηθεί το ίδιο καλά και στις δύο ψησταριές. Το άρωμα όμως θα διαφέρει λίγο. Το κρέας που ψήνεται στην ψησταριά κάρβουνου, έχει μια δόση παραπάνω αρώματος καπνιστού. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το λίπος στάζει πάνω τα κάρβουνα και επιστρέφει στο κρέας με μορφή καπνού. Αν αυτό σου αρέσει, μπορείς ως έναν βαθμό να το πετύχεις και στην ψησταριά υγραερίου, κλείνοντας το καπάκι και αφήνοντας τον καπνό να εμποτίσει το κρέας.

 

Έλεγχος θερμοκρασίας

Στην ψησταριά υγραερίου έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις εσύ τη θερμοκρασία ψησίματος, αυξομειώνοντας την ένταση της φλόγας οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι έχεις τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας στο χέρι σου. Στην ψησταριά με κάρβουνο δεν μπορείς με ευκολία να παίξεις με τη θερμοκρασία , ιδιαίτερα αν είσαι άπειρος. Αν ωστόσο θέλεις να δοκιμάσεις, μπορείς να μειώσεις  τη θερμοκρασία απλά περιμένοντας να χάσουν τη δύναμή τους τα αναμμένα κάρβουνα, ή να τα αραιώσεις. Ακόμα, ανά πάσα στιγμή μπορείς να απομακρύνεις τη σχάρα από τη φωτιά, τοποθετώντας την σε πιο ψηλή θέση. Αντίθετα αν θέλεις να δυναμώσεις την φωτιά, τοποθέτησε περισσότερα κάρβουνα ή  πύκνωσέ τα στο σημείο που επιθυμείς να έχεις μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αν η φωτιά έχει χάσει τη δύναμή της, πλησίασε τη σχάρα τοποθετώντας την πιο κοντά στα κάρβουνα.

 

Ευκολία ανάμματος

Για την ψησταριά υγραερίου δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Με ένα γύρισμα του διακόπτη ανάβει η φωτιά και σε λίγα δευτερόλεπτα οι επιφάνειες ψησίματος καίνε αρκετά για να τοποθετήσεις το φαγητό πάνω τους. Στη ψησταριά κάρβουνου το άναμμα χρειάζεται μια, έστω και μικρή,  μαεστρία ή εμπειρία, καθώς και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Όταν φυσάει πολύ για παράδειγμα, δεν είναι ασφαλές να ανάψεις ψησταριά κάρβουνου. Βέβαια υπάρχουν και τα βοηθητικά εξαρτήματα που κάνουν τη δουλειά του ανάμματος πιο εύκολη υπόθεση. Χρησιμοποίησε λοιπόν ένα κιτ εκκίνησης, ακόμα και αν είσαι έμπειρος ψήστης. Θα ανάψεις τα κάρβουνά σου εξαιρετικά γρήγορα και με ασφάλεια.

 

Καθαρισμός

Στην ψησταριά υγραερίου, τα λίπη και τα υγρά των τροφών μαζεύονται σε ειδική θήκη που χρειάζεται μόνο ένα γρήγορο πλύσιμο. Στην ψησταριά κάρβουνου, όλα καταλήγουν στη στάχτη που όταν κρυώσει καλά πρέπει να την μαζέψεις και να την πετάξεις.

Όποια ψησταριά και να επιλέξεις, τον καθαρισμό της σχάρας δεν γίνεται να τον αποφύγεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να γίνει ο καθαρισμός πιο εύκολα και αποτελεσματικά, είναι να έχεις εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως ειδική βούρτσα και ξύστρα και να προσπαθήσεις να κάνεις τη δουλειά προτού ξεραθούν για τα καλά τα λίπη και τα υπολείμματα. Αν ωστόσο ξεχαστείς, δοκίμασε να καθαρίσεις τη σχάρα με τη δύναμη του ατμού, χρησιμοποιώντας έναν ατμοκαθαριστή.

 

Εργονομία

Και οι δύο τύποι ψησταριάς έρχονται σε πολλά μεγέθη και σχήματα, οπότε σίγουρα κάποιο θα συναντά τις ανάγκες σου και θα ταιριάζει στον χώρο σου. Οι περισσότερες διαθέτουν ροδάκια και λαβές για εύκολη μετακίνηση, ράφι για εναπόθεση εργαλείων και σκευών, ενώ αρκετές ψησταριές υγραερίου διαθέτουν παράπλευρο μάτι ώστε ταυτόχρονα να τηγανίζεις πατάτες, να βράζεις χόρτα ή ό,τι άλλο θέλεις.

 

Ψήσιμο σε εσωτερικό χώρο

Αν δεν διαθέτεις τον απαιτούμενο εξωτερικό χώρο ή αν έχει χαλάσει ο καιρός, μην προβληματίζεσαι γιατί μπορείς κάλλιστα να τσικνίσεις και μέσα στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συσκευές ψησίματος.

 

Γκριλιέρα

Είναι μια πολύ πρακτική συσκευή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και ψήνει ό,τι μπορείς να ψήσεις και στις ψησταριές εξωτερικού χώρου. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 2 βασικούς τύπους γκριλιέρας, αυτές με την ενιαία επιφάνεια και αυτές με την σχάρα, ενώ υπάρχουν κάποια μοντέλα που διαθέτουν και τα δύο. Έτσι μπορείς να ψήνεις στην επιφάνεια σχάρας μπιφτέκια και στην ενιαία αυγά μάτια ή λαχανικά. Ακόμα, υπάρχουν γκριλιέρες που διαθέτουν καπάκι για πιο γρήγορο ψήσιμο με λιγότερες οσμές. Όλες έχουν σύστημα απορροής λίπους και κάποιες διαθέτουν και ταψάκι νερού για μην προκαλούνται πολλοί καπνοί και μυρωδιές κατά το ψήσιμο. Γενικά, ο καθαρισμός τους είναι εύκολος αφού τα μέρη που λερώνονται είναι αποσπώμενα. Οι διαστάσεις τους είναι περιορισμένες και αποθηκεύονται άνετα.

 

Φούρνος

Μπορείς ακόμα, να  εκμεταλλευτείς τον φούρνο σου για το παραδοσιακό τσίκνισμα, χρησιμοποιώντας το γκριλ. Τοποθέτησε μέσα στον φούρνο μια σχάρα με μια λαμαρίνα αποκάτω και προθέρμανέ τον. Έπειτα βάλε τα κρέατα πάνω στην σχάρα. Ρύθμισε τη λειτουργία στο γκριλ και ψήσε τα και από τις 2 πλευρές. Για λιγότερο καπνό και μυρωδιές βάλε λίγο νερό στη λαμαρίνα. Μάζεψε λοιπόν την παρέα και μην σε απασχολεί ο καιρός. Βρέξει χιονίσει η παρέα θα τσικνίσει.

 

Μπορείς να δεις ακόμη