901
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αυτά τα μπισκοτάκια θα κάνουν την καλύτερη εντύπωση ενώ θα συνοδεύσουν τον καφέ με τον καλύτερο τρόπο.
Υλικά (για 20 κομμάτια περίπου)
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 κρόκο αυγού
- 1 εσπρέσο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
Για τη γέμιση
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 75 γρ. κρέμα γάλακτος
- 25 γρ. καφέ εσπρέσο
- ½ κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Το ρίχνουμε στο μπολ της κουζινομηχανής και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το φτερό να λιώσει η ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στον κάδο με το λάδι κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τον καφέ.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτουμε τα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα να ενωθούν στη ζύμη η οποία πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Τα τοποθετούμε στη σειρά πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν λίγο και αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε τα μπισκότα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε από το ταψί γιατί ζεστά θα διαλυθούν.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση σοκολάτας ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε μέσα της την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε μέσα καυτό καφέ και το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο να σταθεροποιηθεί κάπως η γέμιση.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα μπισκότα τοποθετούμε στην επίπεδη πλευρά μια μικρή ποσότητα γέμισης σοκολάτας και κολλάμε πάνω της δεύτερο μπισκότο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί εντελώς πριν τα σερβίρουμε.