|  | 

Κουζίνα

Μπλέντερ, πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ: το τρίτο μας χέρι στην κουζίνα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τελευταία, λόγω του ότι μένουμε σπίτι, η σχέση μας με την κουζίνα έχει αναθερμανθεί για τα καλά, μαζί με την όρεξή μας για κλασικά μαγειρέματα αλλά και πειραματισμούς διάφορους. Σύμμαχός μας σε όλα αυτά τρεις μικροσυσκευές που κυριολεκτικά μετατρέπονται στο τρίτο μας χέρι κάνοντας χίλιες δυο δουλειές σε χρόνο dt.

Προσωπικά έχω άριστη σχέση και με τις τρεις μικροσυσκευές από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην κουζίνα. Πρώτο στη ζωή και στον πάγκο της κουζίνας μου ήρθε κι έκατσε το μπλέντερ. Ήταν πριν από 35 χρόνια περίπου, όταν άρχισα τις βρεφικές μαγειρικές για την κόρη μου. Ξέρετε… αλεσμένες φρουτόκρεμες, χορτόσουπες, κοτόσουπες, κρεατόσουπες, ψαρόσουπες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε στην αγορά ο πρώτος πολυκόφτης. Ήταν μικρός σε μέγεθος, εύχρηστος κι έβαλε στο ντουλάπι το μπλέντερ για να βγαίνει να εκτελεί μεγαλύτερες δουλειές. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει διάφορες μάρκες και μοντέλα με έξτρα δυνατότητες. Άλλα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, άλλα έχουν πιο ισχυρό μοτέρ, άλλα διαθέτουν γυάλινο κάδο, περισσότερες λεπίδες κλπ. Τελευταίο και καλύτερο ήρθε το ραβδομπλέντερ και μας γλίτωσε από την περιττή λάντζα. Και τα τρία τα θεωρώ προέκταση του χεριού μου στην κουζίνα μέχρι σήμερα. Μπορεί πάνω κάτω να κάνουν τις ίδιες δουλειές, όμως το καθένα μας βολεύει για διαφορετικούς λόγους.

Εμπρός καλό μου μπλέντερ!

Υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετική ισχύ, χωρητικότητα και δυνατότητες. Κάποια έχουν και έξτρα αξεσουάρ για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση.

Σε γενικές γραμμές όμως με ένα μπλέντερ μπορούμε να φτιάξουμε:

  1. Υγιεινά smoothies με φρούτα, γάλα, ξηρούς καρπούς, κ.α.
  2. Απίθανους φρουτοχυμούς με φρούτα εποχής.
  3. Αμαρτωλά milk shakes με γάλα, παγωτό, μπισκότα, σιρόπια κλπ.
  4. Απολαυστικές πολτοποιημένες σούπες-ιδιαίτερα παγωμένες όπως το ντοματένιο gazpacho και πεπόνι, αλλά και ζεστές.
  5. Να σπάσουμε πάγο.
  6. Να φτιάξουμε υπέροχα σορμπέ στο λεπτό με φρούτα κομμένα σε κύβους που έχουμε προηγουμένως καταψύξει προσθέτοντας και λίγο σιρόπι.
  7. Να φτιάξουμε πέστο βασιλικού, ντιπ κι αλείμματα όπως τυροκαυτερή, τυροσαλάτα, πατέ κόκκινης πιπεριάς, γουακαμόλε, χούμους κλπ
  8. Να φτιάξουμε εύκολα μαγιονέζα και ταραμοσαλάτα γιατί το άνοιγμα στο καπάκι μας εξυπηρετεί να ρίχνουμε σταδιακά το λάδι και το λεμόνι σε συνεχή κι αργή ροή.
  9. Να χτυπήσουμε το αυγολέμονο για τις σούπες και το φρικασέ ή το σελινάτο με 100% επιτυχία.
  10. Να χτυπήσουμε τα υλικά της κρέπας, της βάφλας και της τηγανίτας και να ρίξουμε το μείγμα στο τηγάνι απ’ ευθείας από την κανάτα.

 

Πολυκόφτης

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως ζούσαν στην κουζίνα πριν ανακαλυφθεί ο πολυκόφτης. Αυτό το μικρό και θαυματουργό γκατζετάκι είναι μετά το μαχαίρι το πρώτο εργαλείο κουζίνας που μπαίνει στη λίστα κάθε επίδοξου μάγειρα. Γιατί είναι σε θέση να τεμαχίζει, να ψιλοκόβει, να τρίβει και να πολτοποιεί σε μικρές πάντα ποσότητες τρόφιμα και πολλά άλλα, ενώ πλένεται πανεύκολα στο χέρι ή το πλυντήριο πιάτων.

Δες εδώ μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί του:

  1. Να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε κομμάτια.
  2. Να ψιλοκόψουμε λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά (λάχανο, καρότο, παντζάρι, μαϊντανό).
  3. Να φτιάξουμε τη φρουτόκρεμα του παιδιού και τη σούπα του (σε δόσεις πάντα για να μην καούμε).
  4. Να ψιλοκόψουμε ξηρούς καρπούς.
  5. Να τρίψουμε τυριά μέτρια σκληρά.
  6. Να τρίψουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα.
  7. Να τρίψουμε φρυγανιές και παξιμάδια σε γαλέτα.
  8. Να τρίψουμε μπαχαρικά σε σκόνη.
  9. Να τρίψουμε τα μπισκότα και να τα ανακατέψουμε με το λιωμένο βούτυρο για τη βάση του τσιζκέικ.
  10. Να φτιάξουμε smoothies και φρουτοποτά για 1-2 άτομα το πολύ.
  11. Να αυγοκόψουμε το φαγητό.
  12. Να φτιάξουμε pesto, ντιπ και πατέ σε μικρές ποσότητες.

 

Ραβδομπλέντερ

Όταν ήρθε το μαγικό αυτό εργαλείο άλλαξε η ζωή μας στην κυριολεξία. Πολτοποιεί το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να χρειάζεται να λερώσουμε άλλο σκεύος ή να λερωθούμε και το κυριότερο δεν υπάρχει κίνδυνος να καούμε. Η δυνατότητα να δουλεύουμε μαζί του κι εκτός κατσαρόλας, μέσα σε βαθειά δοχεία μας δίνει κι άλλες προοπτικές.

Δες πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε μαζί του:

  1. Να πολτοποιήσουμε τις βελουτέ σούπες μας επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα, ακόμη και καυτές.
  2. Να πολτοποιήσουμε τις μαρμελάδες μας πριν ή και μετά το βράσιμο.
  3. Να διορθώσουμε την υφή μιας κρέμας ή μιας μπεσαμέλ που έχει σβολιάσει.
  4. Να φτιάξουμε μαγιονέζα.
  5. Να φτιάξουμε ταραμοσαλάτα.
  6. Να φτιάξουμε χυμούς και smoothies.

 

Δείτε ακόμη