Οι 10 εντολές του κέικ

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας στη ζαχαροπλαστική ακολουθώντας πιστά τις 10 εντολές του. Γιατί μπορεί το κέικ να μην είναι επιστήμη, χρειάζεται όμως ακρίβεια και συνέπεια στην εκτέλεση και το ψήσιμο για να σου πετύχει.

 

1.Η πρώτη ύλη των υλικών είναι το Α και το Ω

Επιλέγουμε λοιπόν εξαιρετικής ποιότητας και όσο το δυνατό πιο φρέσκα υλικά. Μόνο έτσι το κέικ μας θα μοσχοβολάει και θα δώσει το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

 

2.Συνταγή να είναι από χέρι

Επιλέγουμε συνταγή με σαφή δοσολογία υλικών και εκτέλεση κι από πρόσωπο που έχουμε ξαναδοκιμάσει ή που εμπιστευόμαστε.

 

3.Η ακρίβεια μετράει

Αφού επιλέξουμε συνταγή ακολουθούμε πιστά τις δοσολογίες των υλικών και τα βήματα της εκτέλεσης με την ίδια ακριβώς σειρά. Με το μάτι δεν φτιάχνουμε κέικ. Ούτε με το δικό μας τρόπο. Την πρώτη φορά τουλάχιστον ακολουθούμε πιστά τη συνταγή. Αλλιώς δεν θα ξέρουμε τι έφταιξε αν κάτι δεν πάει καλά. Να θυμάστε επίσης πως άλλο πράγμα είναι ο όγκος κι άλλο τον βάρος. Τον όγκο τον μετράμε σε λίτρα και στις υποδιαιρέσεις του, το βάρος σε κιλά και γραμμάρια. Αν δεν έχετε, προμηθευτείτε λοιπόν ηλεκτρονική ζυγαριά και μεζούρα όγκου υγρών για να μετράτε τα υλικά σας με ακρίβεια.

 

4.Η τάξη επιβάλλεται!

Πριν ξεκινήσουμε την ανάμειξη, ζυγίζουμε ή μετράμε ΟΛΑ τα υλικά μας και τα έχουμε κοντά μας στον πάγκο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανοιγοκλείνουμε ντουλάπια και ψυγείο με λερωμένα τα χέρια ψάχνοντας τελευταία στιγμή, αλλά και να μην ξεχάσουμε κάποιο υλικό. Αν ξεχάσεις το αλάτι δεν πειράζει. Αν ξεχάσεις όμως εκείνη τη 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ, πάει το κέικ, το έχασες!

 

5.Ο χρόνος είναι σχετικός…

Ο χρόνος προετοιμασίας που υποστηρίζουν οι συνταγές δεν είναι απόλυτος αφού άλλη άνεση και ταχύτητα έχει στην κουζίνα της η μια νοικοκυρά και άλλο η άλλη. Αν ήμασταν όλες κι όλοι ο Jamie Oliver δεν θα χρειαζόμασταν συνταγή τρίτου για να φτιάξουμε κέικ. Επιπλέον ο συνιστώμενος χρόνος ψησίματος είναι κατά προσέγγιση και πάντα ενδεικτικός αφού αλλάζει από οικιακό φούρνο σε φούρνο. Επίσης το σκεύος που χρησιμοποιούμε μπορεί είναι καλύτερος ή χειρότερος αγωγός θερμότητας και να ψήνει γρήγορα ή πιο αργά.

 

6.Ψήνουμε ΜΟΝΟ σε προθερμασμένο φούρνο

Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι σχετικός, αλλά μετράει από τη στιγμή που ο φούρνος έχει πιάσει την συνιστώμενη θερμοκρασία. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το κέικ μας, προθερμαίνουμε πάντα το φούρνο στους 175-180οC εκτός αν η συνταγή προτείνει κάτι άλλο. Έτσι μέχρι να τελειώσουμε την προετοιμασία του ο φούρνος θα είναι έτοιμος να το ψήσει.

 

 

7.Δεν ξεχνάμε τη φόρμα

Μαζί με τον φούρνο προετοιμάζουμε και τη φόρμα, τα ατομικά φορμάκια, την ταρτιέρα ή το ταψί μας ανάλογα τη συνταγή. Βουτύρωμα και πασπάλισμα με αλεύρι στις αλουμινένιες φόρμες μια απλή επάλειψη με λιωμένο βούτυρο ή λάδι στα ταψιά και τις ταρτιέρες. Οι φόρμες σιλικόνης δεν χρειάζονται προετοιμασία.

 

8.Δεν παραβλέπουμε το κόσκινισμα

Αφού μετρήσουμε το αλεύρι καλό είναι να το περάσουμε από κόσκινο ή σουρωτήρι ρίχνοντάς το σε ένα μπολ έτσι ώστε να αφρατέψει και να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει μέσα κάτι που δεν θέλουμε να πέσει στο κέικ μας. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που η συνταγή απαιτεί να το αναμίξουμε στα υγρά του κέικ ρίχνοντάς το λίγο λίγο από σουρωτήρι.

 

9.Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος

Από τη στιγμή που θα βάλουμε το κέικ στο φούρνο δεν τον ανοίγουμε ποτέ στο ενδιάμεσο γιατί θα δούμε το φουσκωμένο κέικ μας να καταρρέει και να μην ξαναφουσκώνει ποτέ.

 

10.Τσεκάρουμε το ψήσιμο

Όταν περάσει ο συνιστώμενος χρόνος ψησίματος και μόνον τότε μπορούμε να κάνουμε το τεστ, να μπήξουμε δηλαδή ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και θα το βγάλουμε αμέσως. Αν είναι στεγνό, σημαίνει πως το κέικ μας είναι έτοιμο. Αν είναι υγρό, χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.

 

 

Η διακόσμηση ΠΡΕΠΕΙ να περιμένει

Για να διακοσμήσουμε το κέικ μας με γλάσο, σοκολάτα ή με οποιαδήποτε άλλο, πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς και το μέσο επικάλυψης να έχει μείνει στο ψυγείο και να έχει σταθεροποιηθεί. Αν το γλυκό είναι ζεστό θα λιώσει την κρέμα ή το γλάσο και τίποτα δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω του.

Μπορείς να δεις ακόμη