Οι πολλαπλές χρήσεις μίας τοστιέρας

 

Η τοστιέρα είναι από τις συσκευές που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό. Είναι οικονομικές και χρησιμοποιούνται συχνά από μικρούς και μεγάλους. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πώς μία τοστιέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους πέρα από το ψήσιμο ενός τοστ.

 

Μία μεγάλη ποικιλία συσκευών για κάθε ανάγκη

Ανήκει στην κατηγορία συσκευών που κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά μοντέλα και εκδόσεις για να μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Yπάρχουν αμέτρητες επιλογές ανάλογα το επιθυμητό μέγεθος, χρώμα και σχήμα. Κάποιες προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες όπως είναι η δυνατότητα για ρύθμιση θερμοκρασίας, ηχητική ειδοποίηση και ύπαρξη χρονοδιακόπτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και πιο εξειδικευμένες συσκευές, όπως είναι για παράδειγμα οι «τοστιέρες-βαφλιέρες» και «τοστιέρες-ψηστιέρες». Υπάρχουν και συνδυασμοί πλακών (κυρίως για το σχήμα), δηλαδή διαφορετικά να είναι το πάνω μέρος από το κάτω, ενώ μερικά μοντέλα εξοπλίζονται πλέον με λείες κεραμικές πλάκες ώστε να μπορείς να ψήσεις φαγητό και να τις καθαρίζεις πιο εύκολα.

 

 

Τι μπορείς να μαγειρέψεις

Κι όμως η τοστιέρα σου μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη στη μαγειρική. Με τη χρήση μάλιστα αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος (και από τις δυο μεριές/πλάκες) θα γλιτώσεις και το καθάρισμα. Φυσικά, πέρα από το κλασικό καλό ψήσιμο ενός τοστ ή το γρήγορο ζέσταμα ενός σάντουιτς μπορείς να κάνεις και τα ακόλουθα:

 

Ζέσταμα ψωμιού

Ειδικά αν δεν πρόλαβες να πάρεις φρέσκο ψωμί ή σου περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα το ζέσταμα φετών ψωμιού αποτελεί μία πρακτική και εύκολη λύση για όλη την οικογένεια.

 

Μπέικον

Πολλοί χρησιμοποιούν το τηγάνι για να μαγειρέψουν το μπέικον. Κι όμως ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι στην τοστιέρα. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ειδικά με το αντικολλητικό χαρτί δεν θα έχεις να καθαρίζεις μετά.

 

Κοτόπουλο

Είναι δυνατόν να γίνει για πολύ λεπτά κομμάτια φιλέτου αν και απαιτεί αρκετή ώρα και προσοχή, ώστε να ψηθεί σωστά για λόγους υγείας. Καλύτερα όμως είναι να χρησιμοποιήσεις την τοστιέρα για κοτόπουλο που έχεις ήδη μαγειρέψει ώστε να το κάνεις πιο τραγανό. Μετά, μπορείς να προσθέσεις πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά.

Μπιφτέκια

Πέρα από τον φούρνο ή το τηγάνι,  η τοστιέρα αποτελεί μία καλή και υγιεινή λύση. Τα μπιφτέκια  ψήνονται γρήγορα και ομοιόμορφα λόγω της επαφής τους με τις θερμές πλάκες πάνω και κάτω.

 

Ψητά λαχανικά

Με την ίδια λογική μπορείς να φτιάξεις ψητά λαχανικά ή έστω να τα «πατήσεις» λίγο με την ζεστή πλάκα. Ιδανικό και γρήγορο για κολοκυθάκια και πιπεριές.

 

Brownies

Ναι, μπορείς να αξιοποιήσεις μία «ταπεινή» τοστιέρα για ένα γλυκό τύπου brownies. Μάλιστα, με καλά γευστικά αποτελέσματα, σε λιγότερο χρόνο και χωρίς να κάψεις ρεύμα για ολόκληρο φούρνο. Η λογική είναι απλή: φτιάχνεις την ζύμη και την ζεσταίνεις στην τοστιέρα για περίπου 20 λεπτά.

 

Bάφλες, μάφινς και ντόνατς

Φυσικά, αυτό ισχύει για τις τοστιέρες με τις ειδικές πλάκες για τη δουλειά αυτή. Συνήθως είναι αποσπώμενες κι εύκολες στο πλύσιμο.

 

Μίνι γκριλιέρα

Υπάρχουν μοντέλα, όπως η Philips HD4467/90  που η πάνω πλάκα τους μπορεί να περιστραφεί κατά 1800 και έτσι να δημιουργηθεί μια ενιαία επιφάνεια ψησίματος, όπως μιας ψηστιέρας-γκριλιέρας. Εδώ μπορείς να ψήσεις ό,τι θα έψηνες σε μια κανονική ψηστιέρα, όπως μπριζόλες, σουβλάκια, μπιφτέκια κ.λπ..

Προφανώς με μία απλή τοστιέρα και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή με τα ειδικά αξεσουάρ μίας πιο «υβριδικής» μπορείς να μαγειρέψεις οικονομικά, γρήγορα και εύκολα. Παράλληλα, είναι ιδανική συσκευή για φοιτητές ή εργένηδες και για κουζίνες με περιορισμένο χώρο.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη