Το τσουρέκι είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένο με το Πάσχα και εμείς ανακαλύψαμε τη συνταγή της Kenwood και σας την προτείνουμε. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις το τσουρέκι που έχεις ετοιμάσει με τα χεράκια σου… και την κουζινομηχανή σου!
Υλικά
1kg αλεύρι για τσουρέκι
250γρ ζάχαρη
200γρ βούτυρο λιωμένο
5 αυγά
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
200γρ γάλα φρέσκο (χλιαρό)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1κ.γ. μαχλέπι
1κ.γ. μαστίχα
Για την επικάλυψη
Κρόκο από 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
Βήμα 1
Φτιάξε ένα χυλό ανακατεύοντας την μαγιά με το χλιαρό γάλα και το 1/3 από το αλεύρι. Άφησέ το να φουσκώσει για 20-30 λεπτά, σε ζεστό μέρος. Πρόσθεσε στο μπολ της Κουζινομηχανής τη ζάχαρη και τα αυγά και χτύπα τα μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια πρόσθεσε το αλάτι και τα μυρωδικά και μετά τον χυλό και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφού αναμιχθούν καλά τα υλικά πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου σιγά-σιγά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να το απορροφήσει εντελώς Βάλε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος. Χώρισε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Άνοιξε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 . Στην συνέχεια τύλιξε στρίβοντας την ζύμη και κάνοντας ένα ρολό. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Στη συνέχεια πλέξε τα τρία ρολά σε πλεξούδα και μάζεψε τις άκρες από κάτω. Άλειψε το τσουρέκι με λίγο αυγό και πασπάλισε με αμύγδαλα φιλέ. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160C για 35-40 λεπτά.
Καλό Πάσχα!