Πολύτιμό μου ταχίνι

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


7 λόγοι (τουλάχιστον) που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας τη βελούδινη πάστα του σουσαμιού.

Το ταχίνι είναι μια άκρως υγιεινή τροφή που μπορούμε να καταναλώσουμε αλειμμένη πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι είτε σκέτη είτε μαζί με μέλι, μαρμελάδα, πετιμέζι κλπ. Επίσης γίνεται βάση για διάφορες χορτοφαγικές σάλτσες, dip, σαλάτες, σούπες, ζύμες κλπ ενώ στην ζαχαροπλαστική διαπρέπει καθώς είναι η βάση για μια ατελείωτη γκάμα χαλβάδων, κέικ, μπισκότων, ψωμιών και πάσης φύσεως αρτοσκευασμάτων.

 

 

Παράγεται από την άλεση καβουρντισμένων σπόρων σουσαμιού και στην αγορά το βρίσκουμε αλεσμένο είτε με είτε χωρίς τη φλούδα του. Είναι προφανές πως το πιο σκούρο προέρχεται από αναποφλοίωτο, ενώ το ανοιχτόχρωμο από αποφλοιωμένο σουσάμι. Προσωπικά προτιμώ το αναποφλοίωτο, αλλά τα γούστα και οι ανάγκες ποικίλουν κατά περίπτωση.

Από διατροφικής πλευράς το ταχίνι είναι ένα προϊόν προικισμένο με πρωτεϊνες, πολύτιμες βιταμίνες (Β1, Β6), αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), ιχνοστοιχεία και μετάλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό). Έχει αρκετές θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή του από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να γίνεται με μέτρο. Για την ακρίβεια, 100γρ. ταχίνι αποδίδουν 500 θερμίδες, οπότε μία κουταλιά αποδίδει γύρω στις 90 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως σε μία ισορροπημένη διατροφή η ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-4 κουταλιές της σούπας, ενώ σε μια δίαιτα απώλειας βάρους κι εφόσον το άτομο ασκείται συστηματικά, η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία κουταλιά.

Ακόμη κι έτσι το ταχίνι είναι γεμάτο ευεργετικά ωφέλη:

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το ταχίνι κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς.

Προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες

Η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων σε αντιοξειδωτικά στο σουσάμι μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες σε μεγάλη περιεκτικότητα μπορούν να βλάψουν τους ιστούς, ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και μαγνήσιο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας κάτι που απομακρύνει τον κινδύνο οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι στοιχεία που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν τα μικρόβια και δημιουργούν αντισώματα στον οργανισμό μας.

Προστατεύει νεφρά και συκώτι

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν την προστασία των οργάνων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα μας. Η κατανάλωση ταχινιού και σπόρων σουσαμιού προάγει την καλύτερη ηπατική λειτουργία αυξάνοντας την καύση λίπους και μειώνοντας την παραγωγή λίπους στο ήπαρ.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα, αλλά βοηθούν επίσης στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από φλεγμονή. Αν και σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι περιέχονται 8 γραμμάρια λίπους, το 80%  είναι ακόρεστο που δεν βλάπτει την υγεία της καρδιάς.

Μπορείς να δεις ακόμη