453
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Άκρως ερωτεύσιμα κεκάκια, αφράτα, με αληθινά υλικά, πλούσια γεύση και κατακόκκινο χρώμα.
Υλικά για 12 – 16 κομμάτια
- 2 μεγάλα αυγά
- 125 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 250 γρ. παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (καθαρό βάρος)
- 75 γρ. ξινόγαλα
- 1 ½ κ.σ. ξίδι λευκό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. κακάο
- 1 κ.γ. κόκκινη πάστα ζαχαροπλαστικής
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 βανιλίνη
- 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψάκι με τις υποδοχές.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα παντζάρια μαζί με το ξυνόγαλα και το ξίδι να γίνουν ομοιογενής χυλός.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
- Μεταφέρουμε τον πολτό των παντζαριών σε στον κάδο της κουζινομηχανής και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, την κόκκινη πάστα ζαχαροπλαστικής και τα αυγά.
- Χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια αλλάζουμε τον γάντζο με φτερό και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι μέχρι να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ στα χαρτάκια που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζουμε τα κεκάκια και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Για το frosting: Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη άχνη και τη βανιλίνη. Ύστερα προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη μπροστά και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Διακοσμούμε τα muffins με το frosting που ετοιμάσαμε και διακοσμούμε με χρωματιστή ζάχαρη, μπιλάκια ή ζαχαρένιες καρδούλες.