Μαγειρεύοντας με ταχίνι
Από την Ιωάννα Σταμούλου Το ταχίνι δεν είναι μόνο μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, μέταλλα
Σ’ ένα μπολ βάζεις το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το baking powder, το αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβεις με τα χέρια μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Ενώνεις σ’ ένα μπολ το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το λεμόνι και τα προσθέτεις στο μείγμα μαζί με τα στερεά μας υλικά. Έπειτα ρίχνεις τις σταφίδες και τη σοκολάτα στη ζύμη και τα πλάθεις ελάχιστα μέχρι να γίνει μία ενιαία ζύμη. Απλώνεις τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, πάχους 3 εκ. πάνω σε διάφανη μεμβράνη, τη σκεπάζεις και τη βάζεις για μια ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Κόβεις το ζυμάρι στα οχτώ, σαν να κόβεις κομμάτια για πίτσα και τα τοποθετείς πάνω σ’ ένα ταψί του φούρνου όπου έχεις στρώσει λαδόκολλα. Μ’ ένα πινέλο αλείφεις τα scones με χτυπημένο αυγό και τα ψήνεις για 15 λεπτά, στους 200 βαθμούς, στον αέρα. Μόλις ψηθούν τα scones τ' αφήνεις να κρυώσουν καλά και τα κόβεις κατά μήκος. Απλώνεις τη μαρμελάδα στην κομμένη πλευρά και σερβίρεις.
Μπορείς ν’ αφαιρέσεις τις σταφίδες και να προσθέσεις 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα.