Σούπες χάρμα οφθαλμών

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


4 πολύχρωμες, θρεπτικές και υγιεινές σούπες για όλη την οικογένεια.

 

 

Καροτόσουπα με κόκκινη φακή

Βελούδινη και σούπερ υγιεινή καροτόσουπα με κόκκινη φακή και μπόλικο τζίντζερ.

Υλικά για 6 άτομα

  • 200 γρ. κόκκινη φακή
  • ½ ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 1 κιλό καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μέτρια σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κάρι (όσο καυτερό προτιμάτε)
  • Ζεστό νερό
  • 1 κομμάτι τζίντζερ 3-4εκ. καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Δίνουμε μια πρώτη βράση στη φακή. Σουρώνουμε, πετάμε το πρώτο νερό κι επιστρέφουμε στην κατσαρόλα μαζί με την κανέλα και τη δάφνη. Προσθέτουμε φρέσκο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι, με το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και το κάρι.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για λίγο ακόμη να γυαλίσουν και τα αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τη φακή στην κατσαρόλα με τα καρότα , προσθέτουμε βραστό νερό από βραστήρα και όταν έρθει η σούπα σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καρότα.
  5. Πολτοποιούμε επιτόπου τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε το ξυσμένο τζίντζερ. Διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο κι αν είναι πολύ πηχτή η σούπα αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα ή μπολ γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και κρουτόν.

 

 

 Παντζαρόσουπα

Το χρώμα της είναι εντυπωσιακό, ωστόσο η γεύση της είναι που θα σε συναρπάσει πραγματικά.

 

Υλικά

  • 300 γρ. παντζάρια καθαρισμένα (μόνο τους βολβούς), σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κ.σελαιόλαδο
  • 1κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
  • 1σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα), σε φέτες
  • 1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1-2πρέζες κύμινο
  • 1μεγάλη κ.σ βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • Μίγμα σπόρων (κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, κλπ)
  • φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
  • φυλλαράκια δυόσμου

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά της συνταγής όπως περιγράφεται στα υλικά.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με τα μπαχαρικά μας, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα και αφού πάρει η σούπα μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  4. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά τη μεταφέρουμε σε δύο-τρεις δόσεις σε μπλέντερ  και την πολτοποιούμε, επιστρέφοντας στο τέλος τον πολτό στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας με γιαούρτι, κολοκυθόσπορους, φιστίκι Αιγίνης και φυλλαράκια δυόσμου.

 

 

Μπροκολόσουπα

Καταπράσινη, βελούδινη και πεντανόστιμη, θα τη σερβίρουμε με ψημένες μπουκίτσες ψωμιού.

Υλικά για 5 άτομα

  • 800 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πράσινα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες
  • 2 κοτσάνια σέλερι σε ροδελίτσες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 150 γρ. τυρί κρέμα

 

Για το σερβίρισμα:

  • αλάτι, πιπέρι

 

 Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να πάρει βράση και όταν κοχλάσει αλατίζουμε και ρίχνουμε τα μπουκέτα του μπρόκολου. Βράζουμε για 15-20 λεπτά να μαλακώσει και το στραγγίζουμε. Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό βρύσης και παγάκια για 5 λεπτά. Το ξαναστραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το μπρόκολο σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σέλερι και τα κολοκύθια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε λίγο ακόμα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα καυτό νερό από βραστήρα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε το μπρόκολο στην κατσαρόλα, τα φύλλα του βασιλικού και μετά από ένα γρήγορο ανακάτεμα πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου με ραβδομπλέντερ.
  4. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι πολύ αραιή τη βράζουμε λίγο ακόμα να δέσει, αν είναι πολύ πηχτή της προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα προσθέτοντας ψημένους κολοκυθόσπορους, φύλλα βασιλικού και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

 Μανιταρόσουπα

Γήινη γεύση, κρεμώδης υφή και μερικές τραγανές μπουκίτσες μπέικον για να μείνει σε όλους αξέχαστη.

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 750 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 50 γρ.μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
  • 2 κ.σβούτυρο
  • 2κρεμμύδια λευκά σε χοντρές φέτες
  • 2σκελίδες σκόρδο σε ροδελίτσες
  • 1κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1πατάτα σε κύβους
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • 1ματσάκι κλαδάκια φρέσκου θυμαριού
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα:

  • 3-4 φέτες μπέικον
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για 20 λεπτά.
  2. Βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το βούτυρο, μετά τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά τους και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε λίγο ακόμη και βγάζουμε στην άκρη μερικά μανιτάρια για το σερβίρισμα.
  3. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το ματσάκι με το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την πατάτα και 1 λίτρο νερό από βραστήρα.
  4. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα πορτσίνι μαζί με το νερό που μούλιασαν και το γάλα καρύδας. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
  5. Αφαιρούμε το ματσάκι με το θυμάρι και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα. Αν είναι πηχτή αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό από το βραστήρα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν είναι απαραίτητο αλατοπιπερώνουμε επιπλέον.
  6. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά. Την ίδια στιγμή ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι το μπέικον σε επιφάνεια κοπής και το σοτάρουμε στο καυτό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.
  7. Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή σε μπολ ή πιάτα προσθέτοντας από πάνω το ψιλοκομμένο μπέικον, 2-3 φετούλες ψημένων μανιταριών και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένες φετούλες ψωμιού.

Μπορείς να δεις ακόμη