Τι μπορείς να κάνεις με τα πασχαλινά αυγά και τα τσουρέκια που περίσσεψαν

by K Admin

 

Τα πασχαλινά αυγά και τα τσουρέκια που περίσσεψαν, σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Μπορείς να τα αξιοποιήσεις για αντίστοιχα αλμυρές και γλυκές συνταγές που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

 

Τι μπορείς να φτιάξεις με τα πασχαλινά αυγά

Σύμφωνα με το έθιμο τα αυγά βάφονται ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης. Τις περισσότερες φορές όμως δεν καταναλώνονται πάντα αμέσως μετά το Πάσχα. Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύεις ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Αντίθετα όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Έτσι, τα βρασμένα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο και πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Σε περίπτωση που έχεις αγοράσει έτοιμα βαμμένα αυγά, μπορείς να διαπιστώσεις πόσο φρέσκα είναι από τη μικρή λακουβίτσα στη βάση του. Όσο πιο μικρή είναι, τόσο πιο φρέσκα είναι. Όπως και να ‘χει, εάν βλέπεις ότι δεν πρόκειται να τα καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα τότε μπορείς να τα αξιοποιήσεις σε πολλές συνταγές.

 

«Γρήγορα» σνακ

Τα βρασμένα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι χορταστικά και για όποιον τα λατρεύει, θα τα απολαύσει εξίσου και σκέτα (ή έστω με λίγα μυρωδικά).

 

Αυγά με πιπέρι και ελαιόλαδο

Υλικά:
3 σφιχτά βρασμένα αυγά
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας αλάτι
¼ της κουταλιάς του γλυκού πιπέρι καγιέν
¼ της κουταλιάς του γλυκού πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
¼ της κουταλιάς του γλυκού άνηθο

 

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα αυγά στη μέση, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, καγιέν, πιπέρι και άνηθο. Σερβίρουμε!

 

Αυγά με ψιλοκομμένο ζαμπόν

Αποτελεί εξαιρετικό σνακ, μπυρομεζές, ή αλμυρή λιχουδιά για παιδικά πάρτυ και μπουφέ.

Υλικά:
6 μεγάλα αυγά (όσο πιο σφιχτά γίνεται)
1 κουταλιά του γλυκού σπορέλαιο (ή ηλιέλαιο)
2 φέτες ζαμπόν (ψιλοκομμένες)
100 γρ. φρέσκο σπανάκι (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, light)
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα αυγά στη μέση και αφαιρούμε τον κρόκο (τους κρατάμε στην άκρη). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ζαμπόν για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια, «επιστρατεύουμε» το μπλέντερ μας και πολτοποιούμε τους κρόκους μαζί με την μαγιονέζα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το σπανάκι με το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα αυγά που έχουμε κόψει με το μίγμα και σερβίρουμε.

Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με μπέικον, ενώ, αντί για παρμεζάνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σκληρό τυρί, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Μόνο προσοχή στο αλάτι.

 

 

Ζεστές και κρύες σαλάτες

Παρακάτω θα βρεις διάφορες απλές και εύκολες συνταγές για ζεστές και κρύες σαλάτες που περιέχουν βραστό αυγό.

 

Ζεστή σαλάτα με μπρόκολο, πατάτα, αυγό

Μια εναλλακτική λύση στη ντοματοσαλάτα και το μαρούλι – που τρώγεται άνετα χειμώνα καλοκαίρι!

Υλικά:
2 μπουκέτα μπρόκολο
3 καρότα
2 πατάτες
2 βραστά αυγά
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:
Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί για περίπου 20 λεπτά (κατά προτίμηση στον ατμό, γιατί διατηρούν το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους). Όταν ετοιμαστούν τα λαχανικά (τα σουρώνουμε), κόβουμε τα αυγά στη μέση, και τα ρίχνουμε μαζί με τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και θυμάρι.

 

Σαλάτα με ζυμαρικά τόνο και αυγό

Ένα ξεχωριστό πιάτο για «μακαρονάδες» και όχι μόνο. Μπορείς να το φτιάξεις σε διάφορες παραλλαγές, και με οποιοδήποτε είδος ζυμαρικού. Επίσης τρώγεται ζεστό ή κρύο.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην εν λόγω συνταγή, ας μιλήσουμε για τον (για πολλούς απαγορευμένο) συνδυασμό ψάρι με αυγό: Σίγουρα κάπου θα έχεις διαβάσει/ακούσει ότι ο συνδυασμός ψαριού και αυγού είναι κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου. Αλήθεια… γιατί; Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που αποφεύγουν να συνδυάζουν αυτές τις δύο τροφές απολαμβάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα το ψάρι τους με μαγιονέζα (εξαιρετικός συνδυασμός), η οποία περιέχει… αυγό! Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο συνδυασμός αυγού και ψαριού δεν απαγορεύεται, ωστόσο απλά θεωρείται «ύποπτος» για αλλεργίες. Για τον ίδιο λόγο πολύς κόσμος αποφεύγει επίσης να συνδυάζει το τυρί με το ψάρι.

Συνεπώς, όσοι δεν είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από έναν τέτοιο συνδυασμό. Αντίθετα, άτομα που έχουν εμφανίσει τροφικές αλλεργίες κατά το παρελθόν, καλό είναι αποφεύγουν να συνδυάζουν τέτοιου είδους τρόφιμα, εκτός κι αν έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους.

 

Υλικά:
250 γρ. πένες ή άλλο «κοντό» ζυμαρικό
3 αυγά (βραστά, σφιχτά)
1 κονσέρβα τόνου
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας ξίδι (ή χυμό λεμονιού)
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

 

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε σαλατιέρα. Στραγγίζουμε καλά τον τόνο από το λάδι του (ή το νερό του) και τον προσθέτουμε κομματιασμένο. Ρίχνουμε τα αυγά κομμένα στα τέσσερα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο μαζί με τη μαγιονέζα, το ξίδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα. Έτοιμη!

 

Χορταστική αυγοσαλάτα

Μια υπέροχη σαλάτα που μπορεί άνετα να σταθεί σαν κυρίως πιάτο, μιας και παρέχει αρκετή ενέργεια κυρίως λόγω της πλούσιας πρωτεϊνικής πηγής του πιάτου – που είναι το αυγό.

Υλικά:
6 βρασμένα αυγά (καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
1/3 κουταλιά της σούπας λευκό κρεμμύδι (τριμμένο)
2 κοτσάνια σέλερι χωρίς τα φύλλα (κομμένα και τριμμένα)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη (τριμμένη)
½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
¾ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι

 

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμύδια, την κάπαρη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο πρώτο σκεύος και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα μας βγει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Η σαλάτα αυτή αποτελεί ιδανική γέμιση για σάντουιτς. Επιπλέον, με ψημένες αραβικές πίτες, πίτες για σουβλάκι ή φρυγανισμένο μπαγιάτικο ψωμί αυτή η σαλάτα μεταμορφώνεται σε χορταστικό κυρίως πιάτο.

 

 

Σαλάτα με αυγό και αβοκάντο

Ακολουθεί μία ακόμα εύκολη συνταγή για αυγοσαλάτα, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως γέμιση σε αραβική πίτα ή σε μαλακές τορτίγιας μαζί με αβοκάντο, τσένταρ και μαρούλι για ένα πεντανόστιμο σνακ.

Υλικά:
7 σφιχτά βρασμένα αυγά (ψιλοκομμένα)
4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 κοτσάνι σέλερι (ψιλοκομμένο)
πιπέρι καγιέν, αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το σέλερι. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά με ένα πιρούνι και το απλώνουμε σε αραβική πίτα ή τορτίγια, με μαρούλι και φέτες αβοκάντο. Ή μπορούμε να το απολαύσουμε και σκέτο.

 

Φτιάξε λαχταριστά σάντουιτς

Το σάντουιτς χρειάζεται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, αποτελεί ιδανικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους, ενώ είναι μια εύκολη λύση για γεύμα στο γραφείο, ή για τα παιδιά στο σχολείο. Με τα σωστά υλικά, θα σου προσφέρει ενέργεια και θα σε κρατήσει χορτάτο για αρκετές ώρες. Ένα υ­γι­εινό σάν­του­ιτς μπο­ρεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρό­πους και υ­λικά έτσι ώ­στε να ε­πι­τυγ­χά­νε­ται η ισορρο­πία και η ποι­κι­λία που θα το κά­νουν εν­δι­α­φέ­ρον και νό­στιμο. Για ποι­κι­λία χρησιμοποίησε δι­α­φο­ρε­τικά είδη ψω­μιών ό­πως ψωμί του τοστ, μπαγ­κέ­τες, ψωμάκια, αραβικές πίτες κ.ά. Προτίμησε ψωμί ο­λι­κής άλεσης ή σί­κα­λης που εί­ναι πιο νό­στιμο και θρε­πτικό. Ορίστε και μερικές ιδέες για σάντουιτς με αυγό:

 

Με αραβική πίτα

1 μεγάλη αραβική πίτα
1 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (ή γαλοπούλα)
1 αβγό βραστό σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
1-2 φέτες ντομάτα
1 φύλλο μαρουλιού

 

Με ψωμί ολικής αλέσεως

2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
1 αβγό βραστό σε φέτες
1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
2 φέτες ντομάτα

 

 

 

Το πασχαλινό τσουρέκι μπαγιάτεψε… Ε, και;

Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα που, τις γιορτινές αυτές μέρες, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί νοστιμότατη λύση για γιορτινά πρωινά αλλά και σνακ. Τώρα, αν σου περίσσεψε και ήδη έχει αρχίσει να μπαγιατεύει, ή, απλά δεν σου πέτυχε, μπορείς να φτιάξεις κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο.

 

Πουτίγκα με τσουρέκι

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι μας σε μία λαχταριστή πουτίγκα; Ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Υλικά:
½ κούπα κρέμα γάλακτος
1 1/2 κούπα γάλα
4 αυγά
1 βανίλια
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
4-5 φέτες τσουρέκι (περίπου 250 γρ.)
30 γρ. βούτυρο
ξηροί καρποί της αρεσκείας μας

 

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα και την μισή ζάχαρη. Την άλλη μισή ζάχαρη την χτυπάμε με τα αυγά, μόλις διαλυθεί προσθέτουμε το αλεύρι, μόλις πάρει βράση το μείγμα ενσωματώνουμε το μισό τσουρέκι, το χτυπάμε στο μπλέντερ με το βούτυρο και το στρώνουμε σε ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε από πάνω με ξηρούς καρπούς το υπόλοιπο τσουρέκι σε κύβους, ρίχνουμε λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

 

Κορμός με τσουρέκι

Υπέροχος κορμός σοκολάτας (Μωσαϊκό) με τσουρέκι. Απλή συνταγή που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Υλικά:

4-5 φέτες τσουρέκι (περίπου 250 γρ.)

4 κουταλιές της σούπας (κοφτές) κακάο

1 κούπα ζάχαρη άχνη

1 κούπα μαργαρίνη (περίπου 250 γρ.)

1 αυγό

Λίγο κονιάκ (ή λικέρ της αρεσκείας σου)

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη και την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Ρίχνουμε το αυγό, το κονιάκ και το κακάο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα  σε λαδόκολλα και τυλίγουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα ρολό. Βάζουμε τον κορμό στην κατάψυξη και αφήνουμε να παγώσει καλά. Μόλις σφίξει το σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό της αρεσκείας μας.

 

Τραγανές φρυγανιές τσουρεκιού

Είναι ιδανικό για πρωινό τόσο σκέτο, όσο και με βούτυρο, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Συνοδεύουν άψογα το γάλα μας ή τον καφέ μας. Γίνονται, επίσης, εξαιρετική βάση για άλλη συνταγή, όπως γλυκό τύπου εκμέκ: Με φρυγανιές σιροπιασμένες, και από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Υλικά:
Τσουρέκι
Μέλι
Αμύγδαλα φιλέ

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το τσουρέκι σε λεπτές φέτες και τις αλείφουμε με λίγο μέλι. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε στους 120 βαθμούς (στον αέρα) για 1 ώρα ή μέχρι να στεγνώσει τελείως το τσουρέκι μας και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

Καλή όρεξη!

Μπορείς να δεις ακόμη