|  |  | 

CHEF ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Συνταγές

Τσουρέκι με σοκολάτα και πορτοκάλι – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

O Γιώργος Τσούλης, μπαίνει στην πρίζα μαζί με τον Γιάννη Παρίκο, από το olivemagazine.gr, και μας ετοιμάζουν το απόλυτο Πασχαλινό τσουρέκι στο φούρνο ατμού Electrolux EOB9956XAX.

ΥΛΙΚΑ

  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 650 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 γρ. αλάτι
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. μαχλέπι, τριμμένο
  • 7 γρ. μαστίχα
  • 70 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 250 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 4 αυγά (μεσαία)
  • 40 γρ. κονιάκ
  • 1 τμχ. πορτοκάλι ξύσμα
  • 5 γρ. βανιλίνη
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 120 γρ. γλυκό πορτοκάλι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε τη νωπή μαγιά μέσα σ’ αυτό. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 2 αλεύρια, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, τη μαστίχα και τα χτυπάμε όλα μαζί. Εφόσον έχουμε λιώσει τη μαγιά στο γάλα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς μέσα στον κάδο για να δημιουργήσουμε τη ζύμη. Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά και το κονιάκ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα τα κομμάτια της σοκολάτας, το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο αλάτι. Χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Μόλις είναι έτοιμο το πλάθουμε σε μια μπάλα, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την κόβουμε σε μπαλάκια των 150γρ. Μετά, τα πλάθουμε σε σχήμα μπαστούνι. Στη συνέχεια, ενώνουμε τις άκρες τους και δίνουμε σχήμα πλεξούδας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα φτιάξουμε σ’ ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε. Μόλις τα πλάσουμε τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω και τ’ αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα, για άλλη μία ώρα. Τέλος, μετά το πέρας της ώρας, χτυπάμε ένα αυγό ολόκληρο, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω τα τσουρέκια. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 25 με 30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο. Για να τα σερβίρουμε τ’ αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

 

TIPS

Για μεγάλα κομμάτια φαγητού, όπως το ψητό βοδινό, χρησιμοποίησε τη λειτουργία γκριλ του φούρνου ατμού Electrolux EOB9956XAX.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη