|  | 

Κουζίνα

Τσουρεκάκια ατομικά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Φέτος το Πάσχα κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, γιατί με αυτά τα τσουρεκάκια ο καθένας θα έχει το δικό του!

 

 

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 100γρ. νερό χλιαρό
  • 400γρ. γάλα
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 130γρ. βούτυρο
  • 10γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 4 δάκρυα μαστίχας
  • 4 μεγάλα αυγά
  • Λίγο ηλιέλαιο για το πλάσιμο
  • Λίγο σουσάμι ή ψιλοκομμένο αμύγδαλο

 

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι στην άκρη για μερικά λεπτά να κάνει φουσκάλες και να φουσκώσει.
  2. Ανοίγουμε την κάψα από το καρδάμωμο και βγάζουμε τα σποράκια του. Τα τρίβουμε στον πολυκόφτη μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο της κουζινομηχανής όπου προσαρμόζουμε τους γάντζους.
  3. Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο το τραβάμε στην άκρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα.
  4. Κάνουμε στο κέντρο του αλευριού μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το προζύμι και το μείγμα του γάλακτος. Ξεκινάμε το ζύμωμα με τους γάντζους μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε και από πάνω τη ζύμη και με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας κάνουμε μερικά διπλώματα στη ζύμη.
  6. Τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για ένα δίωρο περίπου.
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια και τον πάγκο και βγάζουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Την πατάμε να ξεφουσκώσει, της κάνουμε μερικά διπλώματα και την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη τα οποία πλάθουμε απαλά πρώτα σε μπάλες και μετά σε κορδόνια.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC για 5 λεπτά και τον σβήνουμε. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά και παίρνουμε τα κορδόνια της ζύμης και τα τυλίγουμε σαλιγκάρια.
  9. Τοποθετούμε από 6 τσουρέκια σε κάθε ταψί. Πρώτα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και μετά πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φιλέ. Βάζουμε τα ταψιά στον χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν τα τσουρέκια.
  10. Όταν είναι έτοιμα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνο στους 155-160οC πάνω κάτω και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε σακούλα ή σε μεταλλικά κουτιά.

Δείτε ακόμη