Βασιλόπιτα – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη Βασιλόπιτα

  • 350 γρ. αλεύρι
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 200 ml. γάλα
  • 150 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο
  • 100 ml. χυμό πορτοκαλιού
  • 50 γρ. καρύδι, τριμμένο
  • 25 γρ. baking powder
  • 25 ml. κονιάκ
  • 3 αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για το γαρνίρισμα

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 180 γρ. λευκή κουβερτούρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τη φόρμα διαμέτρου 23εκ. αλείφοντας τη με βούτυρο και πασπαλίζοντας τη με αλεύρι. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα πορτοκαλιού και το baking powder. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε το μείγμα. Προσαρμόζουμε το σύρμα στο μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο του το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Έπειτα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το μείγμα του αλευριού ενώ φροντίζουμε να τελειώνουμε πάντα τη διαδικασία με το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα κι εν συνεχεία τοποθετούμε το φλουρί και ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρουμε. Παράλληλα, λιώνουμε τις σοκολάτες με τη μέθοδο μπεν μαρί. Έπειτα, βγάζουμε το κέικ απ’ τη φόρμα και το τοποθετούμε κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τέλος, το γαρνίρουμε με τις σοκολάτες που έχουμε λιώσει.

 

TIPS

Για επιτυχημένες συνταγές ζαχαροπλαστικής, κι όχι μόνο, χρησιμοποίησε την ενσωματωμένη ζυγαριά όπου ζυγίζεις με ακρίβεια γραμμαρίου στον κάδο, ή στο μπλέντερ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μπορείς να δεις ακόμη