|  | 

Κουζίνα

Γλυκά για ερωτευμένους

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τρεις εύκολες συνταγές για να πεις το «σ’ αγαπώ» γλυκά με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

 

 

Μπισκότα λεμονιού με αμύγδαλο και καρύδα

Τραγανά και υπέροχα αρωματικά είναι τα ιδανικά μπισκότα για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ σας.

 

Υλικά για 25 περίπου μπισκότα

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και κοπανισμένο
  • 2/3 φλιτζανιού ινδική καρύδα
  • 200γρ. βούτυρο σε κυβάκια (ελαφρώς μακαλωμένο εκτός ψυγείου)

 

Για τη διακόσμηση

  • 400γρ. άχνη ζάχαρη
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Καρδούλες ή μπιλίτσες ζαχαρωτά

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψί.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την καστανή ζάχαρη, το αμύγδαλο, την ινδική καρύδα και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το βούτυρο κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με μίξερ χειρός στο οποίο έχουμε προσαρμόσει τους γάντζους.
  3. Αφού δημιουργήσουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα δουλεύουμε τη ζύμη ελαφρά στο χέρι για να γίνει συμπαγής. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους όσο μισό δάχτυλο και κόβουμε καρδιές με τη βοήθεια κουπ πατ. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά.
  6. Ετοιμάζουμε το γλάσο μας, ανακατεύοντας την κοσκινισμένη άχνη και το χυμό του λεμονιού μέσα σε ένα μπολ με σπάτουλα. Θέλουμε η πυκνότητά του να μας επιτρέπει να το απλώνουμε με σχετική ευκολία χωρίς να τρέχει. Το χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής μας. Αν θέλουμε περισσότερα χρώματα το χωρίζουμε σε μπολ και χρωματίζουμε το καθένα χωριστά με άλλο χρώμα.
  7. Τα διακοσμούμε με τα γλάσα της επιλογής μας και καρδούλες. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί εντελώς το γλάσο πριν τα ξεκολλήσουμε από το ταψί.

 

 

Μιλφέιγ ατομικά σε σχήμα καρδιάς

Τα «χίλια φύλλα» εδώ κόβονται σε σχήμα καρδιάς και η αφράτη κρέμα αρωματίζεται με λάιμ και βανίλια!

 

Υλικά για 8 άτομα

Για την κρέμα:

  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. κορν φλάουρ
  • 200ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

 

Για τα φύλλα:

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • Λίγη ζάχαρη

 

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Φράουλες

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα από το προηγούμενο βράδυ για να δέσει καλά. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη βανίλια και το ξύσμα του λάιμ πάνω σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αραιώνουμε με το χυμό του λάιμ και προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
  3. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ ζωηρά με το σύρμα μέχρι να πήξει και να πάρει βράση η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει, αφού σκεπάσουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη πλαστική για να μην πιάσει πέτσα.
  4. Ετοιμάζουμε και τα φύλλα: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε 2 ρηχά ταψιά με χαρτί ψησίματος. Με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς κόβουμε καρδιές και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 24.
  5. Τις τρυπάμε με πιρούνι, τις ραντίζουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Την επόμενη μέρα αφρατεύουμε την πατισιέρ με μίξερ χειρός και ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα στο κέντρο ενός πιάτου και κολλάμε πάνω την πρώτη καρδιά. Συνεχίζουμε με κρέμα πατισιέρ, κομματάκια φράουλας, δεύτερη καρδιά, κρέμα, κομματάκια φράουλας και τελειώνουμε με μια τρίτη καρδιά σφολιάτας.
  8. Διακοσμούμε με μια ροζέτα κρέμας, μισή φράουλα και άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Πανεύκολη μους σοκολάτας

Ένα γλυκό της τελευταίας στιγμής με δυο μόνο υλικά που θα φτιάξουμε σε 5 μόλις λεπτά. Θα το σερβίρουμε διακοσμημένο με φράουλες και ξύσμα σοκολάτας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε φουντούκια, σπασμένα μπισκότα ή γκοφρέτες κ.α.

 

Υλικά

  • 250γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. πραλίνα φουντουκιού έτοιμη από βαζάκι

 

Για το σερβίρισμα

  • Ξύσμα σοκολάτας
  • Φράουλες

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε την πραλίνα σε ένα μπολ και τη μαλακώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χειρός, για να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  3. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές σαντιγί στην πραλίνα φουντουκιού κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, πριν το προσθέσουμε όλο μαζί στο μπολ με τη σαντιγί.
  4. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το μίξερ και μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολ. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  5. Σερβίρουμε διακοσμώντας με φράουλες και ξύσμα σοκολάτας ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Δείτε ακόμη