7+1 εναλλακτικές χρήσεις του καφέ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο καφές εκτός από θαυμάσιο ρόφημα που μας τονώνει από το πρωί έως αργά το απόγευμα έχει κι άλλες ιδιότητες που αξίζει να διερευνήσουμε.

Αντί λοιπόν να πετάμε στα σκουπίδια τα κατακάθια του καφέ φίλτρου, του εσπρέσο και του ελληνικού τα φυλάμε γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί τους.

 

 

 

1. Ο καφές είναι ιδανικός στην απολέπιση της επιδερμίδας

Με τα κατακάθια του καφέ και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο μπορούμε να τρίψουμε τα χέρια και το σώμα μας με κυκλικές κινήσεις, έτσι ώστε να κάνουμε απολέπιση και να εξασφαλίσουμε λεία επιδερμίδα. Στο τέλος ξεπλένουμε πάντα με χλιαρό νερό.

 

2. Ο καφές βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Το μασάζ με κατακάθι καφέ είναι ένας καλός τρόπος να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα. Θυμηθείτε πως πολλές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν καφεΐνη. Για καλύτερο αποτέλεσμα πριν το μασάζ στις παθούσες περιοχές, ανακατεύουμε τον καφέ με λίγο λάδι καρύδας.

 

3. Είναι πολύ καλό αποσμητικό

Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές. Βάζουμε λοιπόν μέσα σε ένα βάζο κατακάθια καφέ και το αφήνουμε στο ψυγείο. Με κατακάθια καφέ μπορούμε να τρίψουμε τα χέρια μας και μετά να τα ξεπλύνουμε με ζεστό νερό, διώχνοντας έτσι δυσάρεστες μυρωδιές από ψάρι ή σκόρδο.

 

 

3. Τα κατακάθια του καφέ είναι πρώτης τάξεως λίπασμα

Τα κατακάθια του ελληνικού κάνουν καλό στις γαρδένιες. Γενικότερα τα προσθέτουμε σε φυτά που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε όξινο χώμα γιατί του προσθέτουν χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο.

 

5. Ο καφές χαρίζει λαμπερά μαλλιά

Αφού λούσουμε τα μαλλιά μας και τα ξεπλύνουμε, απλώνουμε πάνω τους ένα φλιτζάνι χλιαρό καφέ φίλτρου και τον αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά πριν τον ξεπλύνουμε με καθαρό νερό.

 

 

6. Ο καφές είναι φυσικό απωθητικό ζώων και εντόμων

Τοποθετούμε ελληνικό καφέ μέσα σε ένα πιάτο και τον ανάβουμε με αναπτήρα. Ο καπνός και η μυρωδιά από τον καφέ που καίγεται διώχνει τις σφήκες. Επίσης, αν απλώνουμε μια γραμμή αλεσμένου καφέ (όχι κατακάθι) μπορούμε να απωθήσουμε τα μυρμήγκια. Τέλος, κατακάθι καφέ ανακατεμένο με πορτοκαλόφλουδες και λεμονόφλουδες μπορεί να απωθήσει τις γάτες.

 

7. Ο καφές κάνει καλό και στο ξύλο!

Απλώνουμε υπολείμματα καφέ πάνω σε ένα πανί και στη συνέχεια τρίβουμε με αυτό επιφάνειες ξύλινων επίπλων που θέλουμε να γυαλίσουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη