816
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
- 1 χταπόδι 1.200 γρ. περίπου
- 3-4 πατάτες μέτριες
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 5-6 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 10-15 ελιές μαύρες ή πράσινες
- Αλάτι
Για το λαδόξιδο
- 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 40 ml ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και βράζουμε ολόκληρο το χταπόδι στη χύτρα με νερό χωρίς αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας της συσκευής.
- Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό, αφού πρώτα τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε σε χοντρά κομμάτια μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσέχουμε να μην λιώσουν.
- Στραγγίζουμε το χταπόδι κι όταν κρυώσει το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε το λαδόξιδο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε βαζάκι κλεισμένο με καπάκι. Περιχύνουμε το χταπόδι με το μισό κι αφήνουμε να μαριναριστεί.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτουμε μέσα τις πατάτες κι από πάνω το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, τη λιαστή ντομάτα και τις ελιές.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λαδόξιδο, ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.