934
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Πολύχρωμη, αρωματική, θρεπτική και πολύ χορταστική, αυτή η σαλάτα τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο. Μία συνταγή που θα ετοιμάσεις εύκολα στην κουζίνα σου, γρήγορα και απλά.
Υλικά
- 300 γρ. φακές
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
- 2 κλαδάκια σέλερι σε φετούλες
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη σε κυβάκια
- 1 αγγουράκι κομμένο κατά μήκος στη μέση και σε φετούλες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 10-15 ελιές Καλαμών
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
- 100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 25 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές και όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει και να τις ξεπερνάει κατά 2 δάχτυλα και τη βάζουμε στην εστία της κουζίνας να πάρει γρήγορα βράση.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Αφού βράσουν για 5 λεπτά οι φακές τις σουρώνουμε και τις βάζουμε να σιγοβράσουν με φρέσκο νερό και ανάλογο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να αφήσουμε να παραβράσουν.
- Στο μεταξύ βάζουμε στην εστία μας ένα τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από το αγγουράκι. Σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά στον πολυκόφτη.
- Στραγγίζουμε τις φακές και αφού κρυώσουν λίγο τις ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με τα σοταρισμένα λαχανικά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε το αγγουράκι, τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας τις ελιές κι έξτρα μαϊντανό.