491
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα παγωμένο γλυκό με νότες καφέ και σοκολάτας που θα σερβίρεις σαν επιδόρπιο μετά από ένα ωραίο γεύμα.
Υλικά (για 10 άτομα)
- 500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
- 2 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 50 ml δυνατό καφέ εσπρέσο
- 4 κ.σ. γλυκό κονιάκ
- 1 κ.γ καφέ στιγμιαίο
Για τη βάση του γλυκού και το τελείωμα
- 250 γρ. μπισκότα τριμμένα
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- Κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και τον εσπρέσο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει 120°C.
- Χτυπάμε τα αυγά στην κουζινομηχανή να αφρατέψουν και ρίχνουμε το σιρόπι του καφέ σε μορφή κορδονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να κρυώσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Ρίχνουμε και το τυρί κρέμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ανακατεύουμε τον στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε μαζί με τη λιωμένη κουβερτούρα. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας.
- Ετοιμάζουμε τη βάση ανακατεύοντας το τριμμένο μπισκότο με το βούτυρο και τη λιωμένη κουβερτούρα και το απλώνουμε σε ταψάκι διαστ. 20×30εκ. περίπου. Το πατάμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές και απλώνουμε πάνω το μείγμα του σεμιφρέντο. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για δύο ώρες.
- Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και απλώνουμε από πάνω τη σαντιγί σε λεπτό στρώμα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για δυο-τρεις ώρες ακόμα ή μέχρι το σερβίρισμα.
- Βγάζουμε το γλυκό 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα από την κατάψυξη. Το πασπαλίζουμε με κακάο, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.