536
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η Κύπρος φημίζεται για την πατάτα της και η κυπριακή κουζίνα γι’ αυτές τις πατατούλες που πρώτα τηγανίζονται και μετά μαγειρεύονται με κρασί και κόλιανδρο για να συνοδεύσουν κρεατικά και άλλα νόστιμα.
Υλικά
- 1 κιλό πατατούλες με τη φλούδα τους καλά πλυμένες
- αλάτι
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 ½ κ. γ. σπόρους κόλιανδρου, χοντροσπασμένους
- 250ml κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
- Με μια πέτρα ή ένα μπάτη σπάμε τις πατάτες μία-μία, ώστε να αποκτήσουν μια σχισμή και ύστερα τις αλατίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να γίνουν τραγανές.
- Βγάζουμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα σε άλλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ψήνουμε για 20 – 30 δευτερόλεπτα.
- Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με καπάκι και κουνάμε έντονα την κατσαρόλα («αντινάσσουμε» στα κυπριακά) για να ανακατευτούν οι πατάτες για 10 δευτερόλεπτα.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πιουν το κρασί και να μαλακώσουν οι πατάτες.