994
Από την Ιωάννα Σταμούλου
3 χορταστικές σαλάτες με βάση τα πιο αγαπημένα μας όσπρια και λαχανικά.
Φασουλοσαλάτα με τόνο
Το απλούστατο πιαζ εμπλουτίζεται με τόνο, ελιές, λιαστή ντομάτα και βαλεριάνα και γίνεται μια άκρως νόστιμη και χορταστική σαλάτα που εύκολα μετατρέπεται σε ελαφρύ γεύμα.
Υλικά για 4 άτομα
- 180γρ. φασόλια ψιλά μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
- 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι (απλή ή καπνιστή)
- 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
- 3-4 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
- 10 ελιές μαύρες
- 1 χούφτα βαλεριάνα ή άλλο πράσινο σαλατικό της επιλογής σας
Για τη βινεγκρέτ
- 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού μέλι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε και βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο φρέσκο νερό (αλλάζοντας το μια φορά ενδιάμεσα) μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσέχουμε μην σκάσει η φλούδα τους και λιώσουν. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε κι αλάτι.
- Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα να γίνουν χλιαρά.
- Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε μπλεντεράκι. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι ή οξύτητα.
- Προσθέτουμε στα φασόλια το κρεμμύδι, τον τόνο καλά στραγγισμένο, τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες.
- Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ προσθέτουμε κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για μισή ώρα κι ύστερα προσθέτουμε τη βαλεριάνα και σερβίρουμε.
Σαλάτα με ψητή κολοκύθα ρεβίθια και σπανάκι
Θα μπορούσε να είναι ένα πλήρες γεύμα όμως είναι μια πολύχρωμη κι άκρως αρωματική σαλάτα που θα συνοδεύσει τα ψητά σας με τον καλύτερο τρόπο.
Υλικά για 4 άτομα
- 650γρ. κολοκύθα κίτρινη
- 150γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
- 100γρ. σπανάκι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 50γρ. ηλιόσπορο
- Λίγο κύμινο
- Λίγη σκόνη κανέλας
- 80γρ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- αλάτι
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε με φρέσκο νερό για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς να λιώσουν. Ενδιάμεσα θα τους αλλάξουμε νερό και τα τελευταία 10 λεπτά θα προσθέσουμε στο νερό αλάτι. Τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και την τοποθετούμε πάνω σε χαρτί ψησίματος. Την αλατίζουμε ελαφρά, την πασπαλίζουμε με κύμινο και κανέλα και τη ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο. Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο και ύστερα αφαιρούμε τη φλούδα της και την κόβουμε σε κυβάκια, τα οποία ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
- Ζεσταίνουμε μια κουταλιά από το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να πιουν τα ζουμιά τους.
- Τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα με την κολοκύθα μαζί με τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά τον κολοκυθόσπορο και τον προσθέτουμε στη σαλατιέρα.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή.
Μεξικάνικη σαλάτα με μαύρα φασόλια, κινόα, αβοκάντο, καλαμπόκι και λάιμ
Μια πλούσια σε χρώματα και γεύσεις σαλάτα που θα μας χορτάσει ευχάριστα κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 αβοκάντο καθαρισμένο σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι φασόλια μαύρα από κονσέρβα καλά στραγγισμένα
- 3 κουτ. σούπας καλαμπόκι βρασμένο από κονσέρβα καλά στραγγισμένο
- 2 λάιμ ξύσμα και χυμός
- 5 ντοματίνια ψιλοκομμένα σε κυβάκια
- 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι κόλιανδρος ή μαϊντανός
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά και τη στραγγίζουμε καλά.
- Την ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα με το αβοκάντο, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα ντοματίνια, το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ και το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως!
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, τηγάνι.