4,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ας ανοίξουμε το ντουλάπι που αποθηκεύουμε τα τρόφιμα κι ας ρίξουμε μια εξεταστική ματιά. Όλα καλά εκεί μέσα; Ας το ξανακλείσουμε τώρα κι ας θυμηθούμε πώς και που πρέπει να είναι τακτοποιημένα τα τρόφιμα, με ποια σειρά και τι να ξεφορτοθούμε ώστε να κάνουμε τη ζωή μας στην κουζίνα πιο εύκολη.
Ας δούμε αρχικά ποια είδη τροφίμων έχουν θέση στα ντουλάπια μας. Όλα όσα αγοράζουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ κι έχουν μακρά περίοδο ζωής, αλλά κι όσα δεν έχουν ανάγκη για ψυγείο, τουλάχιστον άμεσα. Για παράδειγμα, κάποια μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους πρέπει να μπουν ψυγείο (γλυκά και μαρμελάδες, μαγιονέζα κλπ).
Πιο αναλυτικά στα ντουλάπια αποθηκεύουμε
- Ζυμαρικά πάσης φύσεως
- Ρύζια και όσπρια
- Δημητριακά και σπόρους
- Άλευρα διάφορα και κορν φλάουρ
- Βελτιωτικά ζύμης (σόδα, μπέικιν πάουντερ, μαγιά σε σκόνη κλπ)
- Όλα τα είδη ζάχαρης και τα γλυκαντικά (κρυσταλλική, καστανή, άχνη, καρύδας, maple syrup, πετιμέζι, κλπ)
- Κονσέρβες διάφορες (ντομάτας, ψαριών, λαχανικών, κομπόστες φρούτων, κλπ)
- Γάλατα διάφορα (εβαπορέ, ζαχαρούχο, σε σκόνη, κλπ)
- Ζελέ και ζελατίνες
- Βαζάκια και μπουκαλάκια διάφορα (μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, σάλτσες διάφορες, μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα, σόγια σος κλπ)
- Έλαια διάφορα και ξύδια
- Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
- Μπισκότα, φρυγανιές και παξιμάδια
- Αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά
Τα βασικά της αποθήκευσης τροφίμων
- Δεν αποθηκεύω τρόφιμα σε ντουλάπια που βρίσκονται δίπλα σε εστίες θερμότητας, πχ εστίες, φούρνος, ψυγείο κλπ).
- Δεν αποθηκεύω τρόφιμα δίπλα ή κάτω από εστίες υγρασίας, άρα μακριά από τον νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων.
- Δεν αποθηκεύω στο ίδιο ντουλάπι προϊόντα καθαρισμού και τρόφιμα.
- Δεν αγοράζω τρόφιμα που έχω ήδη στο ντουλάπι, άρα τσεκάρω το ντουλάπι μου πριν βάλω στη λίστα με τα ψώνια κάποιο τρόφιμο.
- Δεν αγοράζω προϊόντα που είναι αμφίβολο αν θα χρησιμοποιήσω άμεσα ή και ποτέ.
- Καθαρίζω και κάνω εκκαθάριση συχνά στα ντουλάπια μου ώστε να απομακρύνω τυχόν υπόλοιπα τροφών (από συσκευασίες με αλεύρι, ζάχαρη ή ρύζι που άνοιξαν), τρόφιμα που έχουν λήξει ή που έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση (έχουν πιάσει σκόρο, έχει φουσκώσει η συσκευασία τους, κλπ).
Πώς τακτοποιώ τα τρόφιμα στο ντουλάπι
- Κατά είδος: Οι ζάχαρες μαζί, η μια δίπλα στην άλλη, το ίδιο και τα άλευρα, οι σάλτσες και οι κονσέρβες ντομάτας, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα ρύζια κλπ
- Κατά ημερομηνία λήξης: Φέρνω πιο μπροστά στο ράφι τα πακέτα που λήγουν πιο σύντομα.
- Κλεισμένα στη συσκευασία τους: Αν δεν έχουν ανοιχτεί τα προϊόντα, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τα αποθηκεύω κλεισμένα στη δική τους συσκευασία.
- Χρησιμοποιώ σακουλάκια με ζιπ, λαστιχάκια ή κλιπ για να κλείσω καλύτερα τα ανοιγμένα τρόφιμα. Εκτός από τις κονσέρβρες που πρέπει να τις μεταφέρω στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο βάζο.
- Χρησιμοποιώ γυάλινα βάζα για να μεταφέρω τα ανοιγμένα όσπρια, ρύζια, ζυμαρικά, άλευρα, ξηρούς καρπούς, κλπ. Μάλιστα, κολλάω πάνω τους και ετικέτες με την ημερομηνία λήξης.
- Φέρνω πιο μπροστά τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα βότανα που χρησιμοποιώ πιο συχνά και βάζω πιο πίσω αυτά που χρησιμοποιώ πιο σπάνια.
- Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να αποθηκεύω στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγείς συσκευασίες τρόφιμα που κινδυνεύουν να πιάσουν σκόρο (όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια, άλευρα).
- Τοποθετώ στην τροφοθήκη παγίδες σκόρου για παν ενδεχόμενο.