Γλυκά για τη γιορτή του πατέρα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Συνήθως είναι εκείνος που μας κακομαθαίνει από παιδιά με λιχουδιές και παιχνίδια. Στις 18 Ιουνίου τη μέρα που γιορτάζουν όλοι οι μπαμπάδες του κόσμου, είναι η καλύτερη στιγμή να τον κακομάθουμε κι εμείς με γλυκά φτιαγμένα από τα χεράκια μας!

 

 

Pancakes

Κι επειδή η γιορτή από το πρωινό της φαίνεται, τηγανίτες σε μέγεθος king size για τον παντοτινό βασιλιά της καρδιάς μας.

Yλικά για 6-8 μεγάλες τηγανίτες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουτ. σούπας
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το τηγάνισμα

  • Λίγο βούτυρο

 Για το σερβίρισμα

  • Φρούτα εποχής
  • Μέλι
  • Ξηροί καρποί

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε σε μπολ με τον αυγοδάρτη το αυγό με το γάλα και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τμηματικά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Τον αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστούμε.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε μισό κουταλάκι βούτυρο σε μικρό τηγανάκι διαμέτρου 15εκ. περίπου και όταν κάψει καλά ρίχνουμε χυλό σε διάμετρο 10εκ. περίπου.
  4. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά της τηγανίτας και μετά τη γυρίζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ψήνετε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες τηγανίτες. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια κι όχι πολύ δυνατή για να μην καεί η τηγανίτα.
  5. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές συνοδεύοντας με φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς και μέλι ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής μας.

Black forest με λευκή σοκολάτα

Η all time classic χάρη αυτής της τούρτας είναι πάντα μια καλή αφορμή για γιορτή.

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4/5 φλιτζανιού αλεύρι
  • 1/5 φλιτζανιού κακάο
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα (σε κομματάκια)
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 1 κονσέρβα μέτρια βύσσινα κομπόστα
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο
  • Ξύσμα κουβερτούρα
  • Φρέσκα κεράσια για το στόλισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο.
  2. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, μεταφέρουμε το κακάο και το αλεύρι σε σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντάς το με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Κόβουμε με το ψαλίδι 3 δίσκους από χαρτί ψησίματος και στρώνουμε με αυτούς τρία ταψάκια στρογγυλά με διάμετρο 22εκ. Τους αλείφετε με λίγο σπορέλαιο και μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε τα ταψάκια κι αφού κρυώσουν λίγο, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και ξεκολλάμε προσεκτικά τα χαρτιά. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν εντελώς.
  5. Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το τυρί κρέμα και την σαντιγί κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο.
  6. Στραγγίζουμε τα βύσσινα και κρατάμε το ζωμό της κονσέρβας, αφήνοντας τα βύσσινα στο σουρωτήρι να στραγγίζουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
  7. Για να μοντάρουμε την τούρτα: Στρώνουμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ανακατεύουμε 2 φλιτζανάκια του καφέ σιρόπι από την κονσέρβα με το λικέρ. Με αυτό το μείγμα σιροπιάζετε ελαφρά το πρώτο παντεσπάνι ρίχνοντάς το με κουταλάκι του γλυκού. Σκεπάζουμε με μια στρώση κρέμας, μοιράζουμε το 1/3 των βύσσινων και συνεχίζουμε με δεύτερο δίσκο παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα, 1/3 από βύσσινα, τελευταίο δίσκο παντεσπάνι, σιρόπι.
  8. Με την υπόλοιπη κρέμα καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά όλης της τούρτας και την πασπαλίζουμε πάνω και περιφερειακά με ξύσμα σοκολάτας.
  9. Διακοσμούμε με φρέσκα κεράσια και αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεί για μια δυο ώρες τουλάχιστον μέχρι να τη σερβίρουμε.

 

 

Τούρτα σοκολάτα

Μια εύκολη στην προετοιμασία της τούρτα που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Ούτε τον μπαμπά σου!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 1 βανιλίνη

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • ¾ φλιτζανιού νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
  • 1 σφηνάκι λικέρ κρέμα καφέ
  • Ξύσμα σοκολάτας για τη διακόσμηση

Για τη μους σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 650 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 σφηνάκι λικέρ κρέμα καφέ ή άλλο της επιλογής σας

 Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε την μους για να μείνει στο ψυγείο μερικές ώρες να δέσει.
  2. Βάζουμε τα 350ml της κρέμας γάλακτος σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ. Μόλις πάρει βράση η κρέμα τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά και ρίχνουμε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και στο τέλος ενσωματώνουμε και το λικέρ.
  3. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (τα 300 ml) στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Στο τέλος ανακατεύουμε το μείγμα της χλιαρής σοκολάτας στη σαντιγί κι όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.
  4. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα και βάζουμε μέσα 2 σχάρες. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να διογκωθεί, να γίνει λευκό και πηχτό. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε λίγο ακόμη.
  5. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών τη βανίλια και το αλεύρι με το κακάο, ρίχνοντάς τα λίγο λίγο από σουρωτήρι ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο ταψάκια που έχουμε στρώσει προηγουμένως με λαδόκολλα κομμένη στο μέγεθος του πάτου των ταψιών μας.
  6. Ψήνουμε τα παντεσπάνια όλα μαζί στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα. Όταν κρυώσουν τα κλείνουμε σε σελοφάν για να μην ξεραθούν.
  7. Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον καφέ για 5 λεπτά και τέλος ανακατεύουμε μέσα το λικέρ.
  8. Στήνουμε την τούρτα: Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα, αφαιρούμε το χαρτί και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε πάνω του τη μισή μους σοκολάτας, σκεπάζουμε με δεύτερο παντεσπάνι, αφαιρούμε το χαρτί, σιροπιάζουμε και απλώνουμε πάνω του την υπόλοιπη μους.
  9. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε. Την τελευταία στιγμή διακοσμούμε με ξύσμα σοκολάτας.

Είσαι στην Κύπρο; Βρες όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις όσα θα γλυκάνουν τον μπαμπά σου! Κατσαρόλες, μίξερ χειρός, φούρνος, ψυγείο.

Μπορείς να δεις ακόμη