3,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
3 απολαυστικές συνταγές που μπορούμε να απολαύσουμε παρέα με μπίρα ή χωρίς…
Κοτόπουλο φούρνου καθιστό σε κουτάκι μπίρας με πατάτες
Αυτός ο ανορθόδοξος τρόπος ψησίματος της μπίρας δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τον αξίζει πραγματικά τον κόπο!
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κοτόπουλο 1.600 γρ. περίπου
- 1 μεγάλο κουτάκι μπίρας (πλυμένο και στεγνωμένο)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για την ξερή μαρινάδα:
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- ½ κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη
Για τη γαρνιτούρα:
- 1 κιλό πατάτες σε χοντρά κομμάτια
- 1 ντομάτα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο σε φουντίτσες
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ξερής μαρινάδας σε ένα μπολάκι.
- Αδειάζουμε τη μισή μπίρα από το κουτάκι και την κρατάμε στην άκρη για τις πατάτες.
- Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά και ταμποναριστά το κοτόπουλο μέσα κι έξω. Το αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε παντού (μέσα-έξω) με το μίγμα της ξερής μαρινάδας και το τοποθετούμε πάνω στο μισοάδειο κουτάκι της μπίρας, πιέζοντας ελαφρά ώστε να καθίσει όρθιο πάνω του. Το τοποθετούμε μαζι με το κουτάκι της μπίρας στο κέντρο ενός ταψιού.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μακρόστενα μεγάλα κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο, μουστάρδα, ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα με τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο, μοιράζουμε ομοιόμορφα τις φουντίτσες του δεντρολίβανου και τις περιχύνουμε με τη μπίρα.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκε καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε με προσοχή το κουτάκι της μπίρας (γιατί καίει) και σερβίρουμε αμέσως!
Κότσι χοιρινό με μπίρα και μέλι
Το κότσι είναι ένα κομμάτι κρέατος άκρως φιλικό με τη μπίρα. Την αναζητά τόσο στο ψήσιμο όσο και στο σερβίρισμα.
Υλικά για 2-3 άτομα:
- 1 κότσι χοιρινό, χωρίς το δέρμα (1,5 κιλό περίπου)
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 2 πράσα σε χοντρά κομμάτια
- 2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
- 1 μπουκάλι μπίρα
- λίγο ελαιόλαδο,
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κ.σ. μέλι
- 2-3 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C με αέρα. Ανακατεύουμε αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ.
- Τρυπάμε το κότσι με το μαχαίρι σε 5-6 σημεία και μπήγουμε εκεί μέσα κομματάκια σκόρδου που βουτάμε προηγουμένως στο μπολ με το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε τα πράσα και τα καρότα σε γάστρα και τοποθετούμε πάνω τους το κότσι. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μαύρη μπίρα. Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες.
- Μεταφέρουμε το κότσι σε πιατέλα και κρατάμε τα λαχανικά στην άκρη.
- Για τη σάλτσα: Περνάμε το ζουμί και τα λαχανικά από τη σήτα, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού και τα ρίχνουμε όλα σε ένα τηγάνι. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
- Βράζουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γλασάρει και να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κότσι συνοδεύοντας με τη σάλτσα και γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Μπιρόψωμο με φέτα και γλυκάνισο
Ένα απίστευτα εύκολο και γρήγορο ψωμί, χωρίς μαγιά και ζύμωμα που τρώγεται και σαν κέικ.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
- 1 μπουκάλι μπίρα 500ml
- 200 γρ. αλεύρι ολικής
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας (κοφτή) αλάτι
- 2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη
- 1 κ.γ. γλυκάνισο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον γλυκάνισο.
- Προσθέτουμε την μπίρα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό χυλό. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τη φέτα.
- Ντύνουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη μας.
- Ψήνουμε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος το ψωμί μας.
- Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε!