Άλλαξε τον παλιό σου καταψύκτη και εξοικονόμησε έως 70% ρεύμα

by K Admin

 

«Συγκατοικείς» με τον καταψύκτη σου εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, αφού γύρω στο 2000 αποφάσισες πως χρειάζεσαι έναν ξεχωριστό καταψύκτη, επειδή ο χώρος της κατάψυξης του ψυγείου σου δεν ήταν αρκετός για τις προμήθειες που θέλεις να συντηρείς για μήνες.

Όλα αυτά τα χρόνια χρήσης του, η απόφασή σου σε έβγαλε πραγματικά ασπροπρόσωπο, αφού ο καταψύκτης «φυλακίζει» τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμά σου. Έτσι όταν αυτά αποψυχθούν να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα φρέσκα.

Στα χρόνια όμως που πέρασαν, όπως είναι φυσικό, οι καταψύκτες συνέχισαν να εξελίσσονται. Οι κατασκευαστές βελτίωσαν τις τεχνολογίες κατάψυξης αλλά και τα υλικά των συσκευών τους, ώστε μεταξύ άλλων να καταναλώνουν ολοένα και λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως, συγκριτικά με την απόδοση των σημερινών μοντέλων ο παλιός σου καταψύκτης είναι πραγματικά «αχόρταγος» σε ρεύμα.

Η βελτίωση της απόδοσης είναι εμφανής, όπως και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αποσυρθεί από την αγορά οι συσκευές των χαμηλότερων ενεργειακών κλάσεων. Σήμερα δεν θα βρεις καταψύκτη στην αγορά με ενεργειακή κλάση χαμηλότερη του Α+, μέχρι το 2010 κυκλοφορούσαν ακόμη καταψύκτης Β και C ενεργειακής κλάσης.

 

 

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Αρκεί ένα παράδειγμα για να αποκτήσεις μία εικόνα για πως «μεταφράζεται» σε οικονομία ρεύματος η απόσυρση των χαμηλότερων κλάσεων. Έτσι, καταψύκτης επώνυμου κατασκευαστή που κυκλοφορούσε το 2000, με μικτή χωρητικότητα 265 lt (λίτρα), έχει ετήσια κατανάλωση ρεύματος 427 kWh (κιλοβατώρες).

Αντίθετα, ένα σημερινό μοντέλο που είναι «πρωταθλητής» στην εξοικονόμηση, δηλαδή κατατάσσεται στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση Α+++, αν και έχει παραπλήσια μικτή χωρητικότητα (257 lt), «καίει» σε ετήσια βάση 130  κιλοβατώρες. Μία κατανάλωση που, συγκριτικά με τον καταψύκτη του 2000, σημαίνει πως επιβαρύνει κατά 70% λιγότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Ωστόσο, ακόμη κι αν επιλέξεις έναν πιο οικονομικό σύγχρονο καταψύκτη, χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης από την Α+++, και πάλι θα «ξεφουσκώσεις» αισθητά τους λογαριασμούς σου. Έτσι, για παράδειγμα ένα σημερινό μοντέλο Α++, με μικτή χωρητικότητα 252 λίτρα, έχει ετήσια κατανάλωση 190  κιλοβατώρες. Επομένως, συγκριτικά με τη συσκευή, θα «ξεφουσκώσει» τους λογαριασμούς κατά 55%.

 

 

Μείωσε το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος 

Όπως συμβαίνει και με τα ψυγεία, έτσι και στους καταψύκτες η ενεργειακή απόδοση αντανακλά πλήρως το λειτουργικό τους κόστος, αφού βρίσκονται στην πρίζα 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Επομένως, το ρεύμα που «καίνε» δεν εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται, όπως συμβαίνει π.χ. με τα πλυντήρια και τις ηλεκτρικές σκούπες.

Όπως είναι φυσικό, τα ποσοστά μικρότερης κατανάλωσης των παραπάνω παραδειγμάτων «μεταφράζονται» σε οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Έτσι, η αντικατάσταση του μοντέλου του 2000 με τον σύγχρονο καταψύκτη Α+++ θα σήμαινε πως θα γλίτωνες λίγο περισσότερα από 50 ευρώ τον χρόνο. Αν πάλι επέλεγες τον καταψύκτη Α++, η οικονομία θα ήταν λίγο μεγαλύτερη από 40 ευρώ.

Επομένως, από αυτά τα χρήματα που θα σου γλίτωνε σε ετήσια βάση ο νέος καταψύκτης σου, θα σου «επέστρεφε» χρόνο με το χρόνο ολοένα μεγαλύτερο ποσό από το ποσό της αγοράς του. Ενδεικτικά, στην περίπτωση του σύγχρονου καταψύκτη Α++, σε 5,5 χρόνια θα είχες αποσβέσει τα μισά χρήματα για την αγορά του, ενώ σε 11 χρόνια θα είχες «πάρει πίσω» όλο το ποσό που πλήρωσες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη