572
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά για την αμυγδαλόπαστα:
- 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ. σ. ανθόνερο ή κρύο νερό αν θέλουμε ουδέτερη γεύση
- 1 βανιλίνη ή 2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
Για τους ανεμόμυλους
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 φλ. μαρμελάδα της επιλογής σας
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- Λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο
- Λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Για το μάρτζιπαν: Χτυπάμε τα αμύγδαλα με την άχνη και τη βανιλίνη να γίνουν σκόνη
- Προσθέτουμε σταδιακά το ανθόνερο μέχρι να γίνει ομοιογενής η πάστα
- Πλάθουμε σε μπαστούνι, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα
- Στρώνουμε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος
- Ανοίγουμε τη ζύμη της σφολιάτας
- Την ισιώνουμε και κάνουμε δύο κάθετες τομές στη μικρή πλευρά και τρεις στη μεγάλη, έτσι ώστε να χωρίσουμε το κάθε φύλλο σε 9 τετράγωνα κομμάτια
- Κόβουμε το μάρτζιπαν σε 18 φέτες
- Βάζουμε από ένα κομμάτι στο κέντρο κάθε τετράγωνης ζύμης
- Από πάνω τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα
- Σε κάθε τετράγωνο χαράζουμε από 4 λοξές γραμμές ξεκινώντας από τις γωνίες και κατευθυνόμενοι προς το κέντρο
- Μεταμορφώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε «ανεμόμυλο» φέρνοντας τις 4 από τις 8 άκρες προς το κέντρο
- Πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν, αφού βρέξουμε τη ζύμη ελαφρά στο σημείο της ένωσης
- Βάζουμε τους ανεμόμυλους στα ταψιά και τους αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
- Αλείφουμε τους ανεμόμυλους με αυγό
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη
Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:
[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/Kotsovolos/videos/833888470386699/’ width=’400′]