Αυγό, η τέλεια τροφή

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δεν ξέρω να σας πω αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, ξέρω μόνο πως κανένα από τα δυο δεν γίνεται να υπάρξει μόνο του χωρίς το άλλο. Και πως το αυγό είναι μια υπέροχη τροφή από τις πιο πλήρεις της φύσης που η κατανάλωσή της δίνει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

 

Ένα αυγό κοστίζει ελάχιστα, μας χορταίνει ευχάριστα και προσφέρει υγεία και πλήθος θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό μας αφού περιέχει βιταμίνη Α, Ε, φυλλικό οξύ, Β5, Β12, Β2, Φωσφόρο, Σελήνιο. Περιέχει επίσης χολίνη, ένα συστατικό απαραίτητο στον οργανισμό για τη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Και όλα αυτά με μόλις 77 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνη και 5 γραμμάρια «καλών» λιπαρών.

 

 

 

Κι  από χοληστερόλη;

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το αυγό. Φάε το ασπράδι, πέτα τον κρόκο γιατί έχει χοληστερόλη και λίπος. Πράγματι το ασπράδι αποτελείται κατά 90% από νερό και 10% περίπου από πρωτεΐνη. Όμως στον κρόκο υπάρχουν όλες οι θρεπτικές ουσίες. Ναι, το αυγό είναι μια θρεπτικότατη τροφή που καλύπτει σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μας παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βοηθά αποτελεσματικά στον κορεσμό για αρκετή ώρα, ενώ βοηθά και τη σιλουέτα μας καθώς έχει πολύ καλή ανταπόκριση στην ινσουλίνη και στην αποτοξίνωση του ήπατος. Με άλλα λόγια είναι ότι πρέπει και για δίαιτα. Ο μύθος πάντως της χοληστερόλης έχει καταρρεύσει, αφού πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η χοληστερόλη στο αυγό δεν αποτελεί πρόβλημα.

 

Και πώς να τα μαγειρέψω;

Τρόποι υπάρχουν πολλοί: Βραστά –σφιχτά ή μελάτα- τηγανιτά μάτια, ποσέ, ομελέτα στο τηγάνι ή στο φούρνο, scrabbled, στραπατσάδα, πανέ, γεμιστά. Όπως και να τα μαγειρέψετε τα αυγά είναι νόστιμα και ωφέλιμα. Συνδυάζονται με λαχανικά σε σαλάτες κι ομελέτες, με τυριά, με ζυμαρικά, με φρούτα, αλλαντικά και τρώγονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Μόνο να προσέχετε τις υπερβολές στην προσθήκη αλλαντικών και περιττών λιπών κατά το μαγείρεμά τους.

Όσο για τις χρήσεις τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική άπειρες. Χωρίς αυγά ξεχνάμε μπεσαμέλ και αυγολέμονα, κρέμες, παγωτά, κέικ, τσουρέκια και μπριος, σου, κουλούρια, μπεζέδες, τάρτες κλπ κλπ. Για να μην το κουράζουμε, η πλειοψηφία των συνταγών ζαχαροπλαστικής περιέχουν αυγά.

Μπορείς να δεις ακόμη