Χορταστικές σαλάτες

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Στο σπίτι ή στο γραφείο, μεσημέρι και βράδυ, ζεστή ή κρύα η σαλάτα είναι πάντα η πρώτη επιλογή για ένα γεύμα που σε χορταίνει ευχάριστα αφήνοντάς σε με ελαφρύ στομάχι.

 

 

Ταϋλανδέζικη κοτοσαλάτα

Μια χορταστική και δροσιστική κοτοσαλάτα με asian twist για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα γευστικά μονοπάτια μας…

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλου ψημένα ή βρασμένα και κομμένα σε λοξές φέτες (μπορούμε να χρησιμοοποιήσουμε και 200 γρ. left overs από κοτόσουπα ή κοτόπουλο φούρνου χωρίς την πέτσα)
  • 1/2 κινέζικο λάχανο λεπτοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη ή 1 μάνγκο σε λεπτές λωρίδες ή φετούλες
  • 1 ματσάκι φύλλα κόλιανδρου ή δυόσμου αν προτιμάς, λεπτοκομμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα με το τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 2 κουτ. σούπας κάσιους χοντροκοπανισμένα

 

Για το ντρέσινγκ

  • Χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ
  • 4 κουτ. σούπας sesame oil
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας fish sauce
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγ αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί, χτυπώντας τα μέσα σε ένα βάζο με καπάκι.
  2. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το σουσάμι και τα κάσιους μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Κόβουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα αναμειγνύουμε σε μεγάλο πιάτο ή σαλατιέρα.
  4. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σος κάνουμε ένα πρόχειρο ανακάτεμα, πασπαλίζουμε το σουσάμι και τα κάσιους και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Μια ζεστή σαλάτα που θα σερβίρουμε μεσημέρι και βράδυ. Παρέα με 2 βραστά αυγά, ψωμί ή λίγη φέτα η κάθε μερίδα μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 μικρό κουνουπιδάκι σε μπουκετάκια
  • 1 κεφαλάκι μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα καρέ
  • 1 φινόκιο σε χοντρές φέτες
  • 1 κρεμμύδι σε χοντρές φέτες
  • 2 καρότα σε χοντρές ροδέλες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε χοντρά κομμάτια

 

Για το ντρέσινγκ

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  2. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω του όλα τα κομμένα λαχανικά. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο.
  3. Ψηνουμε τα λαχανικά μας στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τους.
  4. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγ αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα βάζο που κλείνουμε με το καπάκι και χτυπάμε δυνατά.
  5. Όταν βγάλουμε τα ψημένα λαχανικά από τον φούρνο τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

 

 

Σαλάτα με κινόα ρεβίθια κουνουπίδι και ρόδι

Μια 100% χορτοφαγική και δροσερή σαλάτα που τα έχει όλα, συνδυάζοντας στην ίδια μπουκιά ενδιαφέρουσες γεύσεις και υφές.

 

Υλικά για 3-4 άτομα:

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα (έτοιμα ή σπιτικά)
  • 200 γρ. κουνουπίδι ωμό σε κομμάτια
  • 1 καρότο καθαρισμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα (λευκά ή με τη φλούδα) ή καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 ματσάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια)
  • 1/2 ρόδι ξεσπυρισμένο

 

Για το ντρέσινγκ

  • 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά και τη στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει στο σουρωτήρι.
  2. Ξεπλένουμε το κουνουπίδι, το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη. Το αδειάζουμε σε σαλατιέρα και τρίβουμε το καρότο.
  3. Καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα κόβουμε με το μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  4. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ στον πολυκόφτη: Ρίχνουμε το ταχίνι μαζί με το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και λίγο νερό και χτυπάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε λίγο ακόμη.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ρόδι, τον δυόσμο και σερβίρουμε αμέσως.

Μπορείς να δεις ακόμη