|  | 

Κουζίνα

Χταποδοσαλάτα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1.200 γρ. περίπου
  • 3-4 πατάτες μέτριες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 5-6 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 10-15 ελιές μαύρες ή πράσινες
  • Αλάτι

 

 

Για το λαδόξιδο

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 40 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε ολόκληρο το χταπόδι στη χύτρα με νερό χωρίς αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας της συσκευής.
  2. Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό, αφού πρώτα τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε σε χοντρά κομμάτια μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσέχουμε να μην λιώσουν.
  3. Στραγγίζουμε το χταπόδι κι όταν κρυώσει το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Ετοιμάζουμε το λαδόξιδο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε βαζάκι κλεισμένο με καπάκι. Περιχύνουμε το χταπόδι με το μισό κι αφήνουμε να μαριναριστεί.
  5. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτουμε μέσα τις πατάτες κι από πάνω το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, τη λιαστή ντομάτα και τις ελιές.
  6. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λαδόξιδο, ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Δείτε ακόμη