Χύτρα ταχύτητας: Για υγιεινό μαγείρεμα σε 70% λιγότερο χρόνο και με 50% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας

by K Admin

Θέλεις να μαγειρεύεις οικονομικά και γρήγορα, ώστε ακόμη και τις ημέρες που κυριολεκτικά πνίγεσαι στις δουλειές, να μην πρέπει υποχρεωτικά να ετοιμάσεις κάτι πρόχειρο, για εσένα και την οικογένειά σου; Τότε η χύτρα ταχύτητας είναι η μόνη λύση για να περιορίσεις τον χρόνο μαγειρέματος, αλλά και για να μειώσεις σημαντικά το ρεύμα ή το φυσικό αέριο που “καίει” η κουζίνα σου.

Σε σχέση με τις συμβατικές κατσαρόλες, με μία χύτρα τα φαγητά σου θα είναι έτοιμα σε 70% λιγότερο χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα, τη στιγμή που με ένα συμβατικό σκεύος θα χρειαζόσουν 90 λεπτά της ώρας για να μαγειρέψεις ένα ρολό βοδινό, με μία χύτρα θα μπορείς να το σερβίρεις σε μόλις 20 λεπτά. Όπως είναι φυσικό, αυτή η μεγάλη οικονομία σε χρόνο θα “μεταφραστεί” και σε εξίσου μεγάλη οικονομία στους λογαριασμούς σου, αφού με την πιο σύντομη λειτουργία της κουζίνας θα μειώσεις την ενεργειακή της κατανάλωση έως και 50%.

Ακόμη καλύτερα, εκτός από εύκολο, γρήγορο και οικονομικό, το μαγείρεμα θα είναι και υγιεινό. Μία παρανόηση που κυκλοφορεί για τις χύτρες είναι πως η ταχύτητα και οι μειωμένοι λογαριασμοί έχουν “αντίτιμο” στη διατροφική αξία και τη γεύση των φαγητών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού διατηρούν σχεδόν στο ακέραιο τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, αλλά και τα αρώματα των συστατικών οποιασδήποτε συνταγής.

 

Πώς λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας 

Τα πλεονεκτήματα της χύτρας ταχύτητας οφείλονται στο γεγονός ότι το μαγείρεμα γίνεται σε “κλειστό” περιβάλλον, δηλαδή εγκλωβίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ατμό που παράγεται από το νερό που έχει προστεθεί στο φαγητό ή από τα υλικά του φαγητού. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της και επομένως η θερμοκρασία μαγειρέματος.

Στις συμβατικές κατσαρόλες, στις οποίες ο ατμός διαφεύγει, το μαγείρεμα γίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στη θερμοκρασία που βράζει το νερό. Αντίθετα, με το “σφράγισμα” του καπακιού και την αύξηση της πίεσης, αυξάνεται και το σημείο βρασμού του νερού. Επομένως, στις χύτρες αναπτύσσονται υψηλότερες θερμοκρασίες (120- 125 βαθμούς), γι’ αυτό και το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα.

 

 

Μύθος ότι οι χύτρες “σκοτώνουν” τις θρεπτικές ιδιότητες

Μήπως όμως οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τα θρεπτικά συστατικά, κάνοντας έτσι το μαγείρεμα λιγότερο υγιεινό; Η απάντηση είναι αρνητική, αφού για να υποβαθμίσουν τη διατροφική αξία των φαγητών, χρειάζονται τρεις ακόμη “συμμάχους” που δεν τους παρέχουν οι χύτρες – αρκετό χρόνο, οξυγόνο και μεγάλη ποσότητα νερού.

Έτσι, πέρα από τον μικρό χρόνο μαγειρέματος, που έχει όφελος και σε αυτή την περίπτωση, το “σφράγισμα” του καπακιού της χύτρας σημαίνει πως αποκλείεται το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Επίσης, με δεδομένο επίσης πως το μαγείρεμα στη χύτρα χρειάζεται λίγο νερό, η συνέπεια είναι να παραμένουν σχεδόν όλες οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία του φαγητού.

Μάλιστα, αν σκεφτείς πως “εχθρός” των βιταμινών είναι οι ποσότητες οξυγόνου και νερού, οι οποίες είναι μεγαλύτερες στο μαγείρεμα με τις συμβατικές κατσαρόλες, καταλαβαίνεις γιατί στην πραγματικότητα οι χύτρες υπερέχουν όσον αφορά τη διατροφική αξία των φαγητών. Εξάλλου, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, το μαγείρεμα στη χύτρα διατηρεί έως και 70% περισσότερες βιταμίνες.

 

 

Άλλα οφέλη

Οι χύτρες ταχύτητας έχουν πάντως και άλλα ατού, ξεκινώντας από το γεγονός ότι το μαγείρεμα δεν χρειάζεται επίβλεψη. Σημαντικό είναι επίσης πως η κουζίνα παραμένει απόλυτα καθαρή, αφού σε αντίθεση με τις συμβατικές κατσαρόλες δεν πετάγονται λάδια, που θα λέρωναν τον χώρο.

Επίσης, οι περισσότερες χύτρες συνοδεύονται από ειδικό καλάθι, για μαγείρεμα στον ατμό. Έτσι, δίνουν τη δυνατότητα να ετοιμάσεις ακόμη πιο υγιεινά γεύματα, ώστε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

 

Προσοχή στην αγορά και τη χρήση

Αν και μπορεί να σε προβληματίζει το γεγονός ότι οι χύτρες αναπτύσσουν μεγάλη πίεση στο μαγείρεμα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ατυχήματος, αν πάρεις ορισμένες προφυλάξεις. Πρώτα και καλύτερα στην επιλογή της χύτρας που θα αγοράσεις, αφού θα πρέπει να επιλέξεις ένα επώνυμο μοντέλο, ώστε να είσαι σίγουρος πως πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Επίσης, στη χρήση της θα πρέπει να ακολουθείς πάντοτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, τις οποίες θα βρεις στο manual που τη συνοδεύει. Στο ίδιο manual, θα βρεις και οδηγίες για τη συντήρηση της χύτρας σου, η οποία θα πρέπει να είναι πάντοτε καθαρή και σε καλή κατάσταση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη