|  | 

Κουζίνα

Εύκολες μηλόπιτες «κοτσίδα»

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δεν είναι απλώς εντυπωσιακές στην εμφάνιση, είναι και τόσο εύκολες και νόστιμες που αν τις φτιάξετε μία θα τις ξαναφτιάξετε πολύ πολύ σύντομα…

Υλικά για 2 πλεξούδες

  • 2 φύλλα σφολιάτα
  • 3 μήλα
  • 3-4 κ. σ. ζάχαρη
  • ½ κ. γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • λίγη άχνη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα

Για την αμυγδαλόκρεμα

  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 80γρ. ζάχαρη
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • 100γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό

Εκτέλεση

  1. Για την αμυγδαλόκρεμα: Κάνουμε σκόνη τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και την κανέλα σκόνη στο multi. Προσθέτουμε το αβγό και το βούτυρο και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες.
  3. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος. Ξεκολλάμε το νάιλον και το ισιώνουμε λίγο με τον πλάστη. Ύστερα το αναποδογυρίζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος και το γυρίζουμε με τη μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά μας.
  4. Χωρίζουμε το φύλλο σε τρεις νοητά λωρίδες. Απλώνουμε πάνω στη μεσαία νοητή λωρίδα τη μισή αμυγδαλόκρεμα που φτιάξαμε αφήνοντας από πάνω και από κάτω περιθώριο τουλάχιστον 2 δάχτυλα. Αραδιάζουμε πάνω στη κρέμα τα μήλα.
  5. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε λοξά τις 4 άκρες του φύλλου ξεκινώντας από τις 4 άκρες της γέμισης (εκεί που τελειώνει). Με φορά προς τα κάτω ξεκινάμε να κάνουμε με το μαχαίρι λοξές χαρακιές δημιουργώντας λοξές λωρίδες ίσου πάχους.
  6. Φέρνουμε το πάνω και το κάτω κομμάτι της σφολιάτας που αφήσαμε κενά πάνω από τη γέμιση και ξεκινάμε να ενώνουμε τις λωρίδες από τις δυο αντίθετες πλευρές σταυρώνοντάς τις πάνω από τη γέμιση και δημιουργώντας μια κοτσίδα καθώς προχωράτε προς τα κάτω.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το επόμενο φύλλο σφολιάτας και τα υπόλοιπα υλικά πάνω σε δεύτερο χαρτί ψησίματος.
  8. Μεταφέρουμε τις μηλόπιτες μαζί με τα χαρτιά ψησίματος σε δύο ταψάκια. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε για 35-40 λεπτά το καθένα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα οι μηλόπιτες.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα και άχνη ζάχαρη και κόβουμε κομμάτια.

Δείτε ακόμη