|  | 

Κουζίνα

Κέικ Μαρμπρέ – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κέικ

  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κ.γ βανίλια υγρή
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 40γρ. αμύγδαλο πούδρα
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. γάλα
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος
  • 30γρ. κακάο κοσκινισμένο + 80γρ. επιπλέον γάλα
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το γλάσο

  • 100γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. κουβερτούρα πικρή κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 25γρ. βούτυρο
  • 30γρ. μέλι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κέικ

Χτυπάω στην κουζινομηχανή Kenwood το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτω τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ, εναλλάξ με τα 200γρ. των υγρών στοιχείων, ανακατεύοντας απαλά με την κουζινομηχανή ή με μια κουτάλα από σιλικόνη, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα για κέικ. Χωρίζω το μείγμα σε 2 μπολ, κρατάω το ένα ως έχει και στο άλλο προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το κακάο με την κανέλα ανακατεμένα και ανακατεύω απαλά με μια κουτάλα από σιλικόνη, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ και αδειάζω εναλλάξ τα 2 μείγματα του κέικ. Κουνάω τη φόρμα για να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να πάρει χρώμα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλω στο κέντρο του κέικ. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.

 

Για το γλάσο

Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος πολύ καλά, προσθέτω το μέλι, τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύω καλά μέχρι να γίνει ένα λείο γλάσο. Ρίχνω το βούτυρο και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνω το κέικ με το γλάσο και σερβίρω.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

 

Δείτε ακόμη