|  | 

Κουζίνα

Σαλάτα Waldorf

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Η Γουόλντορφ είναι μια άκρως φθινοπωρινή σαλάτα που μπορεί να γεννήθηκε στην Αμερική, όμως έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Κι αν δεν είσαι ήδη, δεν αποκλείεται να γίνεις κι εσύ ένας ακόμη …

Ο συνδυασμός πράσινων και κόκκινων μήλων, σταφυλιών, σέλερι, μαρουλιού και ελαφρώς ψημένων καρυδιών την κάνει άκρως φρουτένια και δροσερή, με τραγανές και πικάντικες νότες, ενώ χρωματικά είναι σκέτη πανδαισία. Είναι κι εκείνη βελούδινη σως μαγιονέζας που την τυλίγει και την κάνει τόσο οικεία και comfort! Η ιστορία λέει πως πρωτοφτιάχτηκε στην Νέα Υόρκη από τον Oscar Tschirky, maître d’hôtel του ξενοδοχείου Waldorf Astoria - εξού και το όνομά της- και προσφέρθηκε σε μια δεξίωση που δόθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, προς τιμήν του παιδικού Νοσοκομείου Mary's Hospital. Ήταν 14 Μαρτίου του 1896.

Η συνταγή της συγκεκριμένης σαλάτας διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη αφού άρεσε πολύ. Σήμερα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ θεωρείται must στα τραπέζια των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων – ενώ έχει υποστεί διάφορες παραλλαγές και βελτιώσεις από την αρχική της εκδοχή. Λέγεται πως τα καρύδια προστέθηκαν μεταγενέστερα, καθώς και πολλά ακόμη υλικά όπως κοτόπουλο ψητό ή γαλοπούλα, σταφίδες, κράνμπερις, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα. Πολλές αλλαγές έχουν γίνει και στη σως μαγιονέζας, η οποία έχει εμπλουτιστεί με ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, με μέλι, κάποιες φορές με φιστικοβούτυρο και σε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή με γιαούρτι.

 

 

Συνταγή

Υλικά:

  • 6 κ.σ μαγιονέζα ή 3 κ.σ γιαούρτι και 3 κ.σ μαγιονέζα
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • ½ κ.γ μέλι (ελαφρώς ζεσταμένο)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 μήλα κόκκινα ή 1 κόκκινο και 1 πράσινο (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους)
  • 1 φλιτζάνι σταφύλια χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση ή ¼ φλιτζανιού σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι σέλερι καθαρισμένο από ίνες και κομμένο σε φετούλες λεπτές
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • Τρυφερά φύλλα και καρδιές από μαρούλι

 

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε σταφίδες τις μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για μια ώρα και τις στραγγίζουμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C και ψήνουμε τα καρύδια για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε με το μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια.
  3. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τη μαγιονέζα, το γιαούρτι αν χρησιμοποιήσουμε, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Προσθέτουμε τα μήλα, το σέλερι, τα σταφύλια ή τις σταφίδες, τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  5. Στρώνουμε μια σαλατιέρα με φύλλα μαρουλιού και απλώνουμε από πάνω τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη